Facebook Share Image

5 tipp a SIGNAL IDUNÁTÓL a tudatosabb pénzügyekhez

Tematikus hírek / Lakás

Annak érdekében, hogy ne fusson ki a havi költségkeretből, sőt, akár meg is tudjon takarítani valamennyit, érdemes betartani az alábbi tippeket.

penz-huszezresek_web

1. Ahogy egy vállalatnak, úgy egy háztartásnak is szüksége van pénzügyi tervre, akár egyszemélyes háztartásról beszélünk, akár egy nagy családról. Legyen tisztában azzal, mennyi a havi várható bevétele, és melyek a kiadásai. Így, ha nem érti, hová folyt el már megint a fizetése hó közepén, csak meg kell nézni a táblázatban, mire költött túl sokat.

2. Mindig arra költsön először, amire muszáj! Először fizesse be a rezsiszámlákat, adókat, lakhatással, az autóval, az étkezéssel vagy épp a gyerek edzésével kapcsolatos összegeket. A fennmaradó pénzből különítse el azt, ami a várható kiadásokra kell: ilyen a bolti bevásárlás, a fodrász, a kozmetikus, az autómosatás vagy a háziállatokkal kapcsolatos kiadások. Az ezen felül megmaradt összeggel gazdálkodhat: ebből fizetheti a szórakozással kapcsolatos kiadásokat (pl. mozi, éttermi vacsora, nyaralás). Ha nincs elég pénze, mindig csak a harmadik kiadási kört vizsgálja felül és racionalizálja.

3. Mindig próbáljon megtakarítani valamekkora összeget a váratlan kiadásokra (pl., ha elromlik a hűtő vagy az autó). Ha nem így tesz, azt veszi észre, hogy nem maradt pénze a hó végi bevásárlásra vagy épp a nyaralásra.

4. Bánjon óvatosan az akciókkal! Hiába olcsóbb egy adott termék, ha nincs rá szüksége, ne vegye meg! Racionalizálja a kiadásokat, például mindig listával vásároljon, hogy elkerülje az impulzusvásárlásokat.

5. Sok családban egy ember, általában a családfő kezeli a pénzügyeket. Ez nem túl szerencsés megoldás, nem csupán azért, mert bármikor adódhat olyan helyzet, amikor a másik szülőnek, nagykorú gyereknek át kell vennie a pénzügyi irányítást. Ha több családtag egy számláról költ, de nem ellenőrzik a havi költségvetést vagy nem ismerik a felmerülő kiadásokat, az a hétköznapokban is gondot okoz. A túlköltekezés érdekében rendszeresen egyeztessenek közösen a pénzügyekről!

Szeretne tanácsadást? Kattintson!

2019.04.02.

Befektetéshez kötött SIGNAL életbiztosítások