Facebook Share Image

6 tipp, ami segíthet a céljaid elérésében

Tematikus hírek / Megtakarítás

Az egyetemi éveink alatt gondolataink főként a kikapcsolódás és a szórakozás körül forognak (természetesen a tanulás mellett).

Később, kilépve a nagybetűs életbe eljön az a pillanat, amikor tudatosul bennünk, hogy el kell kezdenünk a most helyett, vagy inkább mellett a jövő kérdéseivel is foglalkozni. Ez az, amit tulajdonképpen felnőtté válásnak nevezhetünk. Az jövőbeli céljaid lehetnek egészen kicsik és rövid távúak, mint például egy új óra megvásárlása vagy akár egy 10 éves hosszútávú befektetés. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy könnyebben elérd az álmaidat!

1. Ne hagyd kicsúszni a pénzt a kezeid közül!

Veled is sokszor előfordult már, hogy a hónap végén lekérted a bakszámlád adatait, hogy megtudd pontosan mennyi a rendelkezésre álló kereted, majd rémülten tapasztaltad, hogy ez jóval kevesebb, mint amennyire számítottál? Jó hír, hogy nem Te vagy az egyetlen, aki átélte már ezt.

Ezeknek a kínos pillanatoknak az elkerülése érdekében fontos: PONTOSAN tudd, hogy mire mennyit költöttél. Vezess egy füzetet vagy egy online felületet ezeknek az információknak a tárolására, arra azonban ügyelj, hogy a lista legyen mindig up-to-date, mert visszamenőleg nem fogsz mindenre emlékezni. Hosszútávon pedig nagyon pontos adataid lesznek arra vonatkozóan is, hogy mik azok a területek, amikből vissza lehet „vágni” a megtakarítás érdekében.

2. Ne halogass!

A sárga csekkek soha nem várhatnak! Ez az egyik legfontosabb szabály. Amikor már befizetted az összes kötelezettségedet, akkor tudod csak megtervezni az előtted álló hónapot, hiszen látod, hogy mennyi maradt a perselyben.

A rendelkezésre álló összegből csípj le egy részt minden hónapban, és tedd félre. A megmaradt részt költsd el, és vedd úgy, mintha a félretett rész soha nem is létezett volna. Hidd el, hónapokkal később hálás leszel önmagadnak!

3. Gyűjtögess!

Az előző gondolatot tovább fonva: fontos, hogy legyen egy hely, ahová gondosan elteheted a megtakarításra szánt összeget. Ez célszerű, ha nem a párna alatt van, hiszen egyrészt addig sem kamatozik neked, másrészt pedig sokkal könnyebb hozzájutni, így nagyobb a csábítás is. Ez esetben ne engedj a csábításnak!

4. Koncentrálj!

Gondolataink sokszor elkalandoznak, és magunkkal szemben is engedékenyek vagyunk. Éppen ezért kezdődik minden diéta és edzés majd holnap.

Koncentrálj! Lásd magad előtt a célodat, és ne hagyd, hogy egy-egy csábító – bár komoly kiadással járó – program vagy kihagyhatatlannak tűnő Black Friday leértékelés az utadba álljon!

5. Szabj határidőket magadnak!

Határidő nélkül nem megy! Sok esetben futunk bele a halogatás ördögi körébe, amin - a lelkiismeret-furdalásunk enyhítése érdekében - kifogások keresésével szeretnénk tompítani. Reális időtávokban gondolkozz, és akár a részcélok elérését is bele foglalhatod a tervezésbe.

A túl rugalmas és tág határidőkkel ugyanaz a baj, mint a határidő nélküli célokkal.

6. Siker doboz

Jegyezd fel a sikereket is. Kis cetlikre írd fel azokat az eseményeket, amiket Te sikerként könyvelsz el az életedben. Ne aggódj, itt mindennek van helye, nincs olyan, hogy túl kicsi siker, a lényeg a motiváción van. Vásárolj egy dobozt, amiben ezeket a cetliket gyűjtöd, néha pedig nézd vissza!

Légy tudatos a pénzügyi döntéseiddel kapcsolatban, a jövőd meg fogja hálálni Neked, hidd el!

Ha további kérdéseid lennének, fordulj hozzánk bizalommal! Kattints!

VISSZA a #TudatosPillanatokra

2019.05.08.

SIGNAL befektetéshez kötött életbiztosítások