Facebook Share Image

Babavárás – ennyit biztosan ráköltünk a kicsire

Tematikus hírek / Család

Életünk egyik legfontosabb döntése a gyermekvállalás. Azt azonban tudnunk kell, hogy ennek az örömteli eseménynek bizony komoly költségvonzata lehet. Nézzük a legfontosabbakat, hogy tervezni tudjunk.

Babavárás – ennyit biztosan ráköltünk a kicsire

A babavárást sok családban hosszas tervezés, előkészület előzi meg. Életünk egyik legfontosabb döntése, a gyermekvállalás ugyanis amellett, hogy rengeteg örömteli pillanattal jár, igencsak megterheli a leendő szülők pénztárcáját. Ezért is jó, ha előre gondoskodunk a megfelelő anyagi tartalékról. Összegyűjtöttük, mire mekkora összeget kell számolni.

Mivel a várandós terhesgondozás térítésmentesen jár a kismamának, elvileg a terhesség megállapításától a szülésig egy fillért sem kell kiadni a vizsgálatokra. Ezek azonban csak a kötelező vizsgálatokra igazak, a speciális szűrésekre, 4-5D ultrahang vizsgálatokra nem.

Mennyit költünk a vizsgálatokra?

Ha valaki végig magánorvoshoz jár, akkor igencsak a zsebébe kell nyúlnia. Egy vizsgálat általában 10-15 ezer forint körül van. Az első vizsgálat után, amikor megállapítják a terhesség tényét, 3 ultrahangvizsgálatra is sor kerül, a 11-13., a 18-20. és a 30-32. hét között. Ezeken kívül bármikor elmehet a kismama extra „mozizásra”, bármelyik 4-5D ultrahang rendelőbe, ahol további 12-20.000 forintért megnézik a babát. Ha magzati genetikai tesztet is kér a kismama (például Down-szűrést vagy kombinált tesztet végeztet el), akkor az újabb több tízezer forintos kiadást jelent, és ez esetben jelentős árkülönbségek találhatók a szolgáltatók között, valamint a vizsgálatok típusától is függ, mennyibe fog kerülni. Az átlagár 15 és 200 ezer forint között mozog típustól függően.

Ha választott orvosnál zajlik a szülés, annak is meg kell fizetni az árát attól függően, hogy állami vagy magánkórházban történik-e a szülés, kér-e a kismama egyágyas különszobát stb. A szülés ára változó, általában több százezer forint. Vagyis ha végig magánúton zajlik a terhesgondozás és a szülés, akár félmillió forintba is belekerül, hogy a vágyott csöppséget a karunkban tarthassuk, és ez csak akkor igaz, ha maga a teherbeesés orvosi segítség nélkül történt.

A szükséges tárgyak

Amíg a szülők várják a csöppséget, rengeteg mindent beszereznek. Először is ott vannak a kismamaruhák, legalább 2 nadrágra és 3 felsőre szüksége van a kismamának, valamint terhesmelltartóra is, amit a baba születésekor szoptatós melltartóra cserél. Legalább 50-100 ezer forint ezek beszerzése.

A babának be kell rendezni a szobát. Szükség lesz egy kiságyra, pelenkázóra, komódra, 2 ágynemű garnitúrára, egy kiskádra, állványra, babakocsira és bébihordozóra, ha autóval közlekedik a család. Az árak jelentősen eltérnek, egy kiságy legalább 30 ezer forint, de az átlag 100 ezer, amit ráköltünk. A babakocsi a másik nagy tétel, legalább 50 ezerbe kerül, de kapható közel egymilliós darab is a boltokban.

A kelengye legalább 5-6 bodyból, ugyanennyi rugdalózóból, egy kardigánból és egy kis sapkából álljon. Darabja legalább 2000 forint egy-egy babaruhának, de ez is márkafüggő.

Amire biztosan sokat fog költeni még a család, az a pelenka, különösen, ha eldobható verziót használnak. Kiszereléstől, márkától függően 5-10 ezer forint egy nagy csomag. Ebből napi 7-8 darab fog fogyni.

Emellett természetesen még rengeteg apróságra szükség lesz: lázmérőre, vízhőmérőre, popsikrémre, fürdetőre, textil pelenkára, fürdőlepedőre, orrszívó porszívóra, cumira, cumisüvegre, csak hogy a legfontosabbakat említsük. A párszáz vagy pár ezer forintos tételek gyorsan összegyűlnek.

Mennyi az annyi?

Ha egy család mindenből igyekszik a legolcsóbbat beszerezni, félmillió forintra akkor is szükségük lesz a baba születéséig. Ha részt vesznek egy-egy magán vizsgálaton, vesznek baldachint is az ágyra, fejvédőt, kistakarót, légzésfigyelőt, máris egymillió forintnál járunk. A határ pedig a csillagos ég, amit egy apróságra lehet költeni. Természetesen a baba születését követően is rengeteg kiadással kell számolni, hiszen az első időszakban nagyon gyorsan fejlődik a pici, folyamatosan szükség van nagyobb ruhákra, majd egyre több játékra, kézségfejlesztőkre, amire jelentős összegek mennek el.

Annak érdekében, hogy utódunknak mindent megadhassunk, amit szeretnénk, már a babavárás előtti években el kell kezdeni tudatosan megtakarítani. Nagy segítségünkre lehet ebben a SIGNAL IDUNA Életrevaló Program. A rendszeres megtakarítás révén fel tudunk készülni a család életében mérföldkőnek számító, jelentős kiadásokra, mint amilyen a babavárás, a család gyarapodása is.

2017.02.10.

Előrelátó Program

Első lépés a biztonságos jövő felé