Facebook Share Image

Betegség utáni adókedvezmény, ha KATA-s vagy!

Tematikus hírek / Vállalkozó

Ha jogosult vagy a betegség utáni adókedvezményre és szeretnél váltani KATA-ra, rossz hírünk van.

kata-betegseg-kedvezmeny_webMár közel hétszáz betegség esetén érvényesíthető az adókedvezmény, a 335/2009. (XII.29.) kormányrendelet értelmében. Ha nem vagy benne biztos, hogy a te betegséged indokolttá teszi-e az adókedvezmény igénybevételét, nézd meg a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek teljes körű listáját itt, az elriasztó név ne rémítsen meg: számos olyan betegség mellett igénybe vehető a kedvezmény, ami mellett teljes értékű életet lehet élni, sőt lehet, hogy ez idáig nem is tudtad, hogy te is kedvezményezett vagy!

De mi a helyzet akkor, ha jogosult vagy a kedvezményre, de KATA-s adózó vagy?

A KATA-s adózási mód népszerűsége többek között abban rejlik, hogy az egyszerű adminisztráció mellett kedvező adóterhet jelent. Kevesebb szó esik viszont a KATA hátulütőiről, amelyek többek között a táppénz és a nyugdíjazás esetén érezhetők.

Ha jogosult vagy a betegség utáni adókedvezményre és szeretnél váltani KATA-ra, rossz hírünk van: A betegség utáni adókedvezmény személyi jövedelemadóból járó kedvezmény, ami azt jelenti, hogy csak és kizárólag olyan személy veheti igénybe, aki személyi jövedelemadót (SZJA-t) fizet. A KATA tételes adót fizetőnek nem keletkezik összevont adóalapba tartozó jövedelme, így levonható/csökkenthető személyi jövedelemadója sem. A tételes adó kiváltja többek között a személyi jövedelemadót is A KATA-s nem fizet SZJA-t, emiatt a KATA-s vállalkozók nem vehetik igénybe a betegség utáni adókedvezményt.

Mégis vannak lehetőségeid, ha betegség utáni kedvezményt vennél igénybe:

Ha a vállalkozásod mellett van az összevont adóalapba tartozó  jövedelmed is, ami után személyi jövedelemadót fizetsz, akkor jó eséllyel igénybe tudod venni a kedvezményt:

Betegség utáni adókedvezmény igénybe vehető például az alábbi jövedelmek esetén:

  • munkaviszonyból származó jövedelem, megbízási díj,
  • Ingatlan bérbeadás és lakáskiadás,
  • ha egyéni vállalkozóként olyan adózási formában adózol, ami nem KATA,
  • őstermelőként az átalányadózás szerint megállapított jövedelemből.

Betegség utáni adókedvezmény nem vehető igénybe például az alábbi esetekben:

Ingó- és ingatlan értékesítéséből származó jövedelem - ha az nem gazdasági tevékenység keretében történt -, szállásadók tételes átalányadója, csereügylet.

Egy szó, mint száz: ha a KATA-s adózási formán vacillálsz, ne csak a pozitív érveket vedd figyelembe, hanem készíts szó szerint mérleget. Állítsd fel a pro és kontra listát, ne csak a közeli, hanem a távlati terveidet is vedd figyelembe, így biztosan jó döntést fogsz hozni!

Kérdéseid vannak? Ingyenes tanácsadásra itt jelentkezhetsz:
Tanácsadást kérek

Forrás:
1997. évi LXXXI. törvény
2012. évi CXLVII. törvény

*A cikk megírásának dátuma: 2019.10.10.

SIGNAL OTTHON Biztosítás