Facebook Share Image

Első kézből – Szakértőink válaszolnak gazdasági, adózási kérdésekre

Tematikus hírek / Megtakarítás

A 2021-es évben várható gazdasági és adóváltozásokról kérdeztünk szakértőinket, Kovács Lórántot és Losó Miklóst.

gazdasagi-vilag-elso-kezbol_web.jpg

A 2021-es évben várható gazdasági és adóváltozásokról kérdeztünk szakértőinket, Kovács Lórántot és Losó Miklóst. A válaszok tömörek és nagyon sok hasznos információt tartalmaznak. Az olvasási ideje a szokásos cikkeinknél hosszabb, de megéri! Szánj rá 10 percet, és képbe kerülsz a jelenlegi gazdasági változásokkal és a KATA adózókat érintő 2021-es módosítással!

Kérdés:
Mire számíthat az az ügyfél, akinek befektetéshez kötött életbiztosítása, nyugdíjbiztosítása vagy önkéntes nyugdíjpénztári befektetése van?

Válasz:
A jelenlegi piaci helyzet elég bizonytalan. Ilyen esetekben, akinek nincs szüksége azonnali pénzre, jobb, ha kivár. Ilyen időkben elég kockázatos a piaci mozgásokat megpróbálnod kikerülni vagy éppen kihasználni, ha nem rendelkezel megfelelő piaci információval. Az eddigi válság-időszakok tapasztalatai alapján jól látható, hogy ha nem mozgatod a portfólióidat, akkor hosszabb távon az esetlegesen elszenvedett veszteséged visszatermelődik. Ha mégis mozgatod, viszont nem a megfelelő időpontban helyezed át a megtakarításaidat más kockázati kategóriába tartozó befektetésbe, akkor nem csak az elszenvedett veszteséggel, de a visszatermelés lehetőségének elvesztésével is számolnod kell.
Ha mégis szükséged van bizonyos összegre, akkor csak a szükséges mennyiséget javasolt kivenni a befektetések közül. Természetesen a piaci mozgásoktól függően némi veszteség realizálásával sajnos számolnod kell.
Ha tudod, hogy a közeljövőben (1 éven belül) szükséged lesz tőkére, és a piaci árfolyamok alapján a befektetésed pozitív eredményt mutat, érdemes kockázatmentes eszközbe átforgatni azt. Ezen eszközök hozama alacsony, de a tőkédet biztonságban tudhatod. Ilyenek a szinte nulla kamatot hozó bankbetétek, vagy az Államkincstár által kibocsátott eszközök. Az állampapíroknál a lejáratokra kell figyelni, mert addig érdemes ott tartani a pénzt, amíg tart a futamidő, ugyanis a lejárat előtti visszaváltás tőkeveszteséget okozhat!

Kérdés:
Milyen változások várhatók Kína és az USA között?

Válasz:
Annak ellenére, hogy a Biden által hirdetett külpolitika is az Egyesült Államok érdekeit szigorúan védi, és továbbra is számíthatunk protekcionista lépésekre, a két ország közötti párbeszéd hangneme enyhülhet, az agresszív megnyilvánulások lecsendesedhetnek. A „Biden adminisztráció” várhatóan jobb viszonyt fog ápolni nemcsak Kínával, de a fontosabb nemzetközi partnerekkel is.

Kérdés:
Irak-Irán-Izrael és a szomszédos országaik elsődleges hatással bírnak az olaj árára. Mi várható ebben a tekintetben világviszonylatban és hogyan érintheti ez a magyar üzemanyagárakat?

Válasz:
Az olaj nemzetközi ára várhatóan egyelőre továbbra sem fog a korábbi években látott magaslatokba törni. Nemcsak az olajigényes ipari termelés változott, hanem a nemzetközi utazások drasztikus visszaszorulása/megszűnése is jelentősen csökkentette az olaj iránti keresletet. Amennyiben sikeresek lesznek a koronavírus elleni vakcinák, és világszerte megindul a széles körű oltás, akkor is legalább egy évre lesz szükség az általános védettség eléréséhez. Csak ezután térhet vissza a korábban megszokott utazási kedv és indulhat újra a turizmus. Emiatt az olaj ára még egy ideig nem fog jelentősen emelkedni, ezáltal az itthoni üzemanyagáraknál sem várható jelentős emelkedés.

Kérdés:
A COVID-19 1. és 2. hullámának gazdasági hatása már jól látszik. Melyek azok a területek, amelyeket kiemelten negatívan érintett a világjárvány?

Válasz:
A pandémia a körülöttünk lévő világ minden részét érintette. Természetesen a turizmussal kapcsolatos iparágak szenvedték el a legnagyobb veszteségeket. Ez nem csak a közvetlenül érintett turista ellátó iparágakra volt hatással, de azokhoz közvetetten kapcsolódóakra is, mint a már említett olajipar. Ezen kívül az ipar egyéb területeit is érintette, egyrészt a lezárások miatt, másrészt a távolsági szállítások akadozása következtében. Szintén számolni kell a megbetegedések okozta munkaerőhiánnyal, amelynek az élet több területén láthatjuk a nyomait: nagy csúszásokkal megérkező bútorok, autóalkatrészek, utánpótlás nélkül informatikai eszközök hiánya (számítógép, iPad stb), sőt az alapanyagok hiánya, illetve a szállítások elmaradása miatt olyan jelentős cégek, mint például az egyik szaloncukor gyártó sem tudott megfelelő mennyiségű terméket piacra dobni. Nemcsak az alapanyag hiánya miatt lett kisebb a kínálat, de a csomagoló anyag hiánya is kihatott a megszokott, az egyes ízekhez kapcsolódó színekre.

Kérdés:
A SIGNAL IDUNA Biztosító 2020 első felében indította hódító útjára az SI Globális Portfólió Alapokat, amelyek a világ tőkepiacának összetételét képezik le olyan óriási cégek részvényeit is tartalmazva, mint például a Microsoft, az Apple, az Amazon.com, az Alphabet, a Facebook, az Alibaba és a Tencent.
Befektetési szemmel nézve mit érdemes tudni ezekről az alapokról?

Válasz:
A befektetési alap elindításának az volt a célja, hogy egy globális, több eszközosztályt (elsősorban a nemzetközi részvény- és kötvénypiacokat) lefedő, befektetési palettáról egy jól diverzifikált, döntően kollektív befektetési formákból álló nemzetközi vegyes portfóliót kínáljunk ügyfeleinknek. Az összetétel megalapozza az alapok biztonságát, és a nemzetközi tőkepiacokon általánosan elvárható hozamot.

Kérdés:
A KATA adózási formát jelentős változás éri 2021-ben. Mik ezek és pontosan mikortól kell számolniuk a „katásoknak” az újdonságokkal?

Válasz:
2021-től új világ köszönt – a bevezetése óta egyre népszerűbbé váló – KATA adózási módot választó vállalkozásokra a januártól hatályba lépő módosított törvény alapján.

Az adózási forma népszerűsége nem volt véletlen, hiszen eddig alig igényelt adminisztrációt, egyszerű volt az adófizetés és „olcsó” vállalkozási formának számított. Racionális választásnak minősült tehát a minimális költségszinten működő, nagy számú fogyasztót kiszolgáló vállalkozásoknak (pl. fodrász, festő, tanácsadó stb.). Egyes gazdálkodók azonban, a jogszabályalkotó szándékától eltérő helyzetekben is alkalmazni kezdték: a korábban munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók szolgáltatásait KATA adózó vállalkozásoktól vették igénybe. Ezek vezettek oda, hogy egy, minden KATA hatálya alá tartozó adózót érintő jogszabályváltozás lépett hatályba, 2021. január 1-jétől, melynek értelmében az egy kifizetőtől származó 3 millió Ft-ot meghaladó bevétel után a kifizetőt 40%-os adókötelezettség terheli és a kisadózó vállalkozás 3 millió Ft feletti bevétele, ami azonos kifizetőtől származik, nem minősül KATÁ-s bevételnek. De akkor milyen bevétel lesz ez? A kérdés jogos, de a jogszabályból erre nem kapunk egyértelmű választ.

A kifizetőket terhelő 40%-os adó számukra többletköltséget jelent(ene), így a kifizetők az ilyen jogviszonyokra vonatkozó szerződéseik mindkét fél által elfogadott módosításaival próbálják ezt kiküszöbölni, ami végső soron a kisadózó vállalkozások jövedelmének csökkenésével jár, amennyiben továbbra is ezt az adózási formát preferálják.

Sajnos a szabályozás nem a lehető legmegfelelőbb módon oldotta meg a problémát, mert sok olyan kisadózó is érintett, akik speciális helyzetben vannak és nem egy munkaviszony jellegű jogviszony szerint végzik tevékenységüket, azonban más jogszabályi előírások alapján egy kifizetőtől származik a bevételük. Jellemzően ilyenek a pénzügyi közvetítők, biztosítás közvetítő függő ügynökök, és végső soron a többes ügynökök alügynökei is.

Bár tudjuk, hogy igazságos adórendszer nem nagyon létezik, ebben a helyzetben az igazság valahol félúton van, mert ha különböző adózási formákat, adózói csoportokat vizsgálunk, akkor a KATA adózók adóterhelése aránytalanul alacsony volt, így másokhoz képest lényegesen magasabb nettó jövedelemre tehettek szert. Ezért cserébe persze csak minimális táppénzre jogosultak és a nyugdíjalap összegének megállapításánál is jóval alacsonyabb összeg lesz figyelembe vehető náluk.

Vajon milyen hatással lesznek a változások az adózási mód jövőjére: továbbra is megmarad a népszerűsége, esetleg bizonyos adózók inkább adózási módot váltanak, vagy az érintett kifizetők szerződéses úton próbálják áthárítani a pluszköltségként jelentkező adót részben vagy egészben, netán további jelentős változásokat léptetnek életbe a módosított rendszer működésének tapasztalatai és a különféle adószakmai szervezetek javaslatai alapján? Egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni, kíváncsian várjuk a 2021-es év tapasztalatait.

2021.01.04.

SIGNAL IDUNA biztosítások