Facebook Share Image

Főállású KATA-s vagy? Tudod, hogy mennyi lesz a nyugdíjad?

Tematikus hírek / Vállalkozó

A KATA remek adózási forma, de pénzügyileg nyugalmas nyugdíjas évekre csak tudatos tervezéssel, öngondoskodással számíthatsz.

Vállalkozó-web

A KATA népszerűségét a mostanra több mint 300.000 főre duzzadt egyéni vállalkozók elégedettsége jelzi. Bár a többségük jól keres a vállalkozásukban, a nyugdíjuk kevesebb lehet, mint akik minimálbérért dolgoznak.

Főállású Katásként havi 50 vagy 75 ezer forintos, mellékállás esetén 25 ezer forintos adót szükséges befizetned. Emellett az iparűzési adót és az éves kamarai regisztrációs díjat kell csak megfizetned.

Főállású Katásként két opció közül választhatsz: havi 50 vagy 75 ezer forint adót (KATA-t) fizetsz. Elsőre lehet, hogy őrültségnek tűnik minden hónapban + 25 ezer forintot fizetni, ami éves szinten 300 ezer forint többletet jelent, de van logika abban, ha valaki mégis emellett dönt.

A nyugdíjvárományodat nézve a KATA nem kegyes hozzád, ugyanis az állami nyugdíjadat két tényező határozza meg: a szolgálati idő - tehát hány munkaév van a tarsolyunkban, a másik pedig az, hogy ez idő alatt mennyi volt a keresetünk. A KATA esetében mindkét szempont szerint hátrányból indulunk.

Ha az 50.000 forintos tételes adó befizetése mellett maradsz, a nyugdíjad számításának az alapja igen alacsony összeg lesz, a jelenlegi törvényi szabályozást figyelembe véve kevesebb, mintha minimálbér után adóznál. Így - a jelenlegi nyugdíjrendszer esetén - nehéz évek várhatnak rád idős korodban, ha nincs saját megtakarításod.

Ha a 75 ezer forintos KATA-t választod, magasabb lesz a nyugdíjad számításának alapja, a társadalombiztosítási ellátásod és a nyugdíjad számításának alapjául szolgáló szolgálati időd. Tehát, segít a helyzeteden az „emelt” KATA fizetése, de ebben az esetben sem nyújt kényelmes és nyugodt jövőképet a nyugdíjas éveidre, ugyanis a 75 ezer forintos adó nagyjából annyit jelent, mintha picivel a minimálbér felett keresnél!

Van egy tippünk!

Ha főállású KATA-s vagy, és gondolkodsz rajta, hogy váltasz a havi 50 ezer forint befizetésről 75 ezer forintra, most figyelj!

A KATA-s adózás egyértelmű fájdalompontja a nyugdíjad mértéke. Ha a havi 25 ezer forintot - amit az „emelt” KATA összegére fizetnél - a SIGNAL IDUNA nyugdíjbiztosítás havidíjára fordítod, akkor várhatóan 254.993 Ft* nyugdíjkiegészítésre számíthatsz havonta. Jól hangzik ugye?

És emellett még miért éri meg?

- Nálunk ingyenes stratégiaválasztásra és befektetési egység- áthelyezésre számíthatsz!
- A SIGNAL IDUNA szerződésed megkötésétől kezdve bónusz egységek jóváírásával járul hozzá a megtakarításodhoz.
- Meghatározott időtartamra kötheted, rendszeres díjas nyugdíjbiztosításként.

A KATA remek adózási forma, de mindenképp gondolnod kell a nyugdíjas éveidre, így tudatos tervezéssel pont olyan életet élhetsz idős korodban, mint amilyet most megálmodsz magadnak!

Kérdéseid vannak? Ingyenes tanácsadásra itt jelentkezhetsz:
Tanácsadást kérek

A cikk megírásának dátuma 2019.10.08.

*A nyugdíj célú kalkulációval kapcsolatban a következőkre hívjuk fel a figyelmet:A kalkuláció során példaszámítást végeztünk, a bemutatott adatok tájékoztató jellegűek. A táblázatban megjelenített adatok nem minősülnek biztosításközvetítői vagy befektetési tanácsadásnak, sem szerződéskötésre vonatkozó ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, sem más egyoldalú kötelezettségvállalásnak.A számítás mindvégig azonos, csak példaként szolgáló hozammal készült, a számítás más hozamot alapul véve is elvégezhető. A példa elméleti jellege miatt a tényleges kifizetés a jelen kalkulátorban szereplő értékektől akár lényegesen is eltérhet, tehát lehet több, de lehet kevesebb is. A példaszámítás azzal a feltételezéssel készült, hogy a szerződő mindvégig igénybe veszi az adókedvezményt.A SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt. tőke vagy hozamgaranciát nem vállal, kivéve azon alapokat, amelyeknél ezt a biztosítási feltételek kifejezetten tartalmazza. Egyes alapok árfolyamkockázatot hordozhatnak, melyre az alap leírása külön figyelemfelhívó módon utal. A termék jellegéből fakadóan a befektetési- és árfolyamkockázatot teljes egészében a szerződő viseli. A biztosításból 10 éven belüli kivét esetén a kivett összegek hozamait kamatadó terheli.
A példaszámítás alapján a megadott paraméterekkel az ügyfél fenti lejárati szolgáltatási összeget kaphatja meg, belépési kortól (a szerződés kezdete a biztosított születésnapjára esik.) és megtakarítási összegtől függően, valamint havi díjfizetési gyakoriságú és átutalással történő díjfizetést, mérsékelt portfóliót, 5%-os éves várható hozamot és 5%-os indexálást feltételezve.
Magyarországon 65 éves korban még várható élettartam átlagosan 16,5 év** (nemenként a nőknél 18,4 év a férfiaknál 14,5 év). Az ügyfél minden hónapban a fenti összeggel tudja növelni a havi nyugdíját, amennyiben a lejáratkor kifizetett szolgáltatási összeget 198 hónap alatt (16,5 év) egyenlő részletekben használja fel (feltételezve, hogy a lejárati összeg lejárati szolgáltatásként kifizetésre került, valamint a fel nem használt rész a 16,5 év alatt nem kerül befektetésre.).
** Forrás: KSH, 65 éves korban még várható élettartam, nemenként 2013

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM