Facebook Share Image

Hallottál már a kötelező szülőtartásról?

Tematikus hírek / Család

Tudtad, hogy ha a szüleid nem tudják magukat eltartani idős korukban, neked kell anyagilag helytállnod helyettük?

szulotartas_web

A kötelező rokon- és szülőtartás nem új „fogalom”. 2017. július 1-jétől azonban szigorodtak a szabályai. Ez azt jelenti, hogy ha a szüleid vagy rokonaid nem tudják eltartani magukat idős korukban és nincs közvetlen hozzátartozójuk, aki ebben segítene, neked, mint gyermeknek kell anyagilag helytállnod.

De nézzük a tényeket:

A magyar Polgári Törvénykönyv szerint a gyermeknek a szülőjével szemben tartási kötelezettsége van. Természetesen csak akkor, ha a szülő önhibáján kívül nem képes eltartani magát. Az eltartásról első sorban házastársnak vagy az élettársnak kell gondoskodnia, de ha a szülő egyedül él, vagy a közeli hozzátartozók sem képesek anyagi segítséget nyújtani, akkor a gyermeknek kell az anyagi terheket vállalni.

Az anyagi segítség mértékét a bíróság állapítja meg. Ez azt jelenti, hogy a havi keresetedből a bíróság meghatározhat egy összeget, ami a szüleid ellátásához szükséges és azt minden hónapban levonhatják tőled. Ez nyilván negatívan fogja befolyásolni az anyagi helyzeted, mert valószínűleg, akkor már családod lesz, esetleg hiteled, amit fizetned kell.

Ugye te nem szeretnéd, hogy a gyermekeidnek kelljen eltartania téged?

Ha idejében elkezdesz gondoskodni magadról, akkor nagy valószínűséggel ez nem fog bekövetkezni, és anyagi biztonságban élhetsz nyugdíjas korodban is. A lényeg, hogy minél hamarabb kezdj el félretenni a nyugdíjas évekre. Minél korábban kezdesz takarékoskodni, annál kisebb összeget kell havonta befektetned, hogy nyugdíjasként is úgy élj, ahogy szeretnél. Ezek mellett a befizetések mellett nem kell lemondanod az álmaidról, utazhatsz, vásárolgathatsz, berendezheted a lakásodat, hiszen, ha mondjuk most 30 éves vagy és havi 25 ezer forintot tudsz félretenni a nyugdíjadra a SIGNAL IDUNA-nál, már akkor is, akár havi 254.993 Ft nyugdíj kiegészítésre számíthatsz*. Természetesen minél később kezdesz el a nyugdíjas jövődbe fektetni, annál nagyobb összeget kell félretenned.

És ne feledd, amit a nyugdíjbiztosításodba teszel, az a TE pénzed. Annyi a különbség, hogy nem most használod fel, hanem nyugdíjas korodban. Úgyis mondhatnánk, hogy hitelezel magadnak. Nyugdíjat ugyanis banki hitelből biztosan nem vehetsz! Azonban saját magadtól magadnak már hitelezhetsz!

A megtakarításod tehát nem vész el, csak befekteted, és jó eséllyel nyugdíjas éveidben nem szorulsz majd gyermekeid anyagi támogatására.

További kérdéseid vannak a témát illetően? Ingyenes tanácsadásra regisztálhatsz itt:
Tanácsadást kérek

A cikk megírásának dátuma 2019.10.04.

*A nyugdíj célú kalkulációval kapcsolatban a következőkre hívjuk fel a figyelmet:A kalkuláció során példaszámítást végeztünk, a bemutatott adatok tájékoztató jellegűek. A táblázatban megjelenített adatok nem minősülnek biztosításközvetítői vagy befektetési tanácsadásnak, sem szerződéskötésre vonatkozó ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, sem más egyoldalú kötelezettségvállalásnak.A számítás mindvégig azonos, csak példaként szolgáló hozammal készült, a számítás más hozamot alapul véve is elvégezhető. A példa elméleti jellege miatt a tényleges kifizetés a jelen kalkulátorban szereplő értékektől akár lényegesen is eltérhet, tehát lehet több, de lehet kevesebb is. A példaszámítás azzal a feltételezéssel készült, hogy a szerződő mindvégig igénybe veszi az adókedvezményt.A SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt. tőke vagy hozamgaranciát nem vállal, kivéve azon alapokat, amelyeknél ezt a biztosítási feltételek kifejezetten tartalmazza. Egyes alapok árfolyamkockázatot hordozhatnak, melyre az alap leírása külön figyelemfelhívó módon utal. A termék jellegéből fakadóan a befektetési- és árfolyamkockázatot teljes egészében a szerződő viseli. A biztosításból 10 éven belüli kivét esetén a kivett összegek hozamait kamatadó terheli.
A példaszámítás alapján a megadott paraméterekkel az ügyfél fenti lejárati szolgáltatási összeget kaphatja meg, belépési kortól (a szerződés kezdete a biztosított születésnapjára esik.) és megtakarítási összegtől függően, valamint havi díjfizetési gyakoriságú és átutalással történő díjfizetést, mérsékelt portfóliót, 5%-os éves várható hozamot és 5%-os indexálást feltételezve.
Magyarországon 65 éves korban még várható élettartam átlagosan 16,5 év** (nemenként a nőknél 18,4 év a férfiaknál 14,5 év). Az ügyfél minden hónapban a fenti összeggel tudja növelni a havi nyugdíját, amennyiben a lejáratkor kifizetett szolgáltatási összeget 198 hónap alatt (16,5 év) egyenlő részletekben használja fel (feltételezve, hogy a lejárati összeg lejárati szolgáltatásként kifizetésre került, valamint a fel nem használt rész a 16,5 év alatt nem kerül befektetésre.).
** Forrás: KSH, 65 éves korban még várható élettartam, nemenként 2013

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM