Facebook Share Image

Hasznos ötletek lakásfelújításhoz

Tematikus hírek / Család

Sokan tavaszra időzítik a költözést, a lakásfelújítást, ehhez ajánlunk figyelmükbe pár praktikus tanácsot.

A költözésben, lakásfelújításban az a jó, hogy szabadon szárnyalhat a fantázia, mindenki saját egyéniségére szabhatja az otthonát. Azonban sokszor nem csupán a pénz, de a jó ötletek is hiányoznak.

Gondolkozzon praktikusan!

Ami előbb-utóbb minden otthonnál problémaként jelentkezik, hogy bármilyen nagy is a lakásunk, előbb-utóbb elfogy a tárolókapacitás és nincs elég hely. Gondoljuk át a lakás/ház adottságait, és eleve tervezzünk olyan praktikus tárolókat, polcokat, amik a sok apróságot elrejtik szem elől.

Mindenhol szükség van tárolópolcokra, de különösen igaz ez a mosdókra, fürdőkre és a konyhára. Tervezzük meg előre, hova kerül például a papírtartó, és szokásaink alapján szabjuk egyénire a helyiségeket. Például, ha szeretjük a mosdóba magunkkal vinni a kávésbögrét, a mobiltelefont vagy az újságot, akkor ennek tervezzünk egy kis polcot, ahol nem érheti víz.

Sokszor utólag derül ki, hol mennyi konnektorra van szükség, majd keresztül-kasul tekeregnek egy idő után a hosszabbítók zsinórjai. Tervezzünk extra konnektorokat még akár a konyhai fiókokba is, ahol nincsenek szem előtt, de bármikor használhatók.

Ha kicsi a konyhánk, de szeretünk ott üldögélni, akkor a pult alá behajtható, zsanérozott kis ülőkéket imádni fogjuk. Csak akkor hajtjuk ki, ha leülünk, amúgy pedig nincs se szem előtt, se kerülgetni nem kell.

Ha kisgyerek vagy háziállat van a családban, és egyes helyiségeket el szeretne zárni, akkor nem kell mindenhová bébirácsot felszerelni, sokkal elegánsabb megoldás a holland ajtó, ami két részben nyílik, így a gyerekek, háziállatok előtt elegendő az alsó részt zárva tartani.

Ha kicsi a lakás vagy a gyerekszoba, emeletes ágy helyett használjunk lenyitható ágyat. Nappal így rengeteg hely felszabadul, nincs szem előtt az ágy, míg éjszakára mindenkinek kényelmes, akár dupla széles fekhelye is lehet.

Megkönnyíti a pakolást, ha a garázsból egy kis nyílás – ajtó vagy ablak – vezet a kamrába vagy az előszobába. Így nagybevásárláskor nem kell körbe vinni a nehéz szatyrokat, csupán becsúsztatjuk őket a lakáson belülre.

Figyeljünk a kártevőkre!

A felújítás egy jó lehetőség arra is, hogy megszabaduljuk azoktól a kártevőktől élősködőktől, amelyekkel észrevétlen megosztjuk otthonunkat. Legalább évente egyszer pakoljuk ki a kamrát, garázst, különösen akkor, ha élelmiszert vagy ruhákat is tárolunk ott. Az élelmiszermoly és a ruhamoly ugyanis nagyon kedveli az ilyen sötét zugokat, és ha egyszer megtelepedtek, nagyon nehéz őket kiirtani. Úgyszintén gondot okozhatnak az ősszel betelepülő márványpoloskák, amelyek a tél elmúltával ismét megjelennek a lakásban, kertben.

A kertes ház gyönyörű, de csak akkor, ha gondozott. A rendszeres fűnyírás, a növények metszése, nyírása azért is fontos, nehogy ellepjék kertünket a kullancsok. Ha kertes házban lakunk, érdemes a családtagokat beoltatni kullancs ellen, és a háziállatunk számára is kérjünk az állatorvostól spotot vagy nyakörvet.

2018.04.20.

Ismerje meg lakásbiztosításainkat!