Facebook Share Image

Így ossza be idejét!

Tematikus hírek / Család

Ki ne szeretné minél jobban beosztani idejét? Mindezt úgy, hogy a pihenésre is elég idő maradjon. Lássunk néhány ötletet, hogy hogyan tudjuk ezt minél jobban megvalósítani.

Így ossza be idejét!

Ha folyamatosan úszik a feladatokban, minden este fáradtan dől az ágyba, akkor itt az ideje, hogy változtasson a szokásain. Adunk néhány tippet, mit gondoljon végig!

Sokszor csak néhány apróságon múlik, hogy jobban meg tudjuk szervezni a napunkat és hatékonyabbak legyünk.

1. Aludjunk eleget!

Ha fáradtak vagyunk, sok időt töltünk kávéfőzéssel, az óránk nézegetésével és morgolódással. Feküdjünk le időben, ha kipihentek vagyunk, sokkal jobban megy a munka is. Fontos az is, hogy időben felkeljünk, hiszen ha elkésünk a munkából, kapkodással fog telni a nap.

2. Táplálkozzunk megfelelően!

Éhesen nem lehet dolgozni, de az egyoldalú táplálkozás, a nem megfelelő diéta mind oda vezet, hogy dekoncentráltak leszünk és fáradékonyak. A megfelelő, vitamindús, változatos étkezés biztosítja, hogy legyen elegendő energiánk a nemszeretem munka elvégzéséhez is.

3. Tervezzük meg a napot!

Este, lefekvés előtt, és ébredés után pár percet szánjunk arra, hogy átgondoljuk a napunkat: hova kell mennünk, milyen feladatokat kell mindenképpen elvégeznünk aznap.

4. Állítsuk fel a sorrendet!

Mindig vannak fontosabb és kevésbé fontos, időigényes és pár perc alatt elvégezhető feladatok. Egy napra csak egy vagy maximum két nagyobb lélegzetvételű feladat elvégzését tervezzük be, és azokhoz sem egymás után lássunk hozzá. Indítsuk a napot a pár perc alatt elvégezhető, gyors döntést vagy tennivalót igénylő feladatokkal, majd térjünk rá egy hosszabb lélegzetvételű projektre. Ebéd után, teli hassal ismét néhány rövid feladat következzen, például ilyenkor intézzük el a telefonhívásokat, majd délután ismét egy nagyobb, hosszabb munkára koncentráljunk.

5. Jegyzeteljünk!

Ne akarjunk mindig mindent észben tartani! A fontos határidőket, egy-egy feladat sarokpontját írjuk fel egy papírra vagy a számítógépünk, telefonunk naptárjába. Így bármikor ránézhetünk, emlékeztethetjük magunkat, biztosan nem felejtünk így el semmit.

6. A nap végén törekedjünk a nyugalomra!

Lehetőség szerint próbáljuk meg úgy intézni ügyeinket, hogy a lefekvés előtti időszakban már ne a munkára koncentráljunk, hanem válasszunk valamilyen kellemes időtöltést, amivel feltöltődhetünk és ellazulhatunk.

2017.02.16.

Előrelátó Program

Első lépés a biztonságos jövő felé