Facebook Share Image

Így zárja le a nyaralót!

Tematikus hírek / Család

Egyre hűvösebb az idő, eljött a Balaton környékén az éves lomtalanítás ideje, ideje lezárni a nyaralókat. Adunk hozzá pár tippet, mire figyeljen!

Amikor vége a nyári szezonnak, befejeződnek a kora őszi horgászások, grillezések, érdemes körültekintően felkészíteni nyaralónkat, hétvégi házunkat a télre. A Balaton környékén ráadásul szeptember utolsó hétvégéjén vannak a lomtalanítások, amikor rendbe lehet tenni a portát, kidobálhatjuk, ami nem kell.

Vegyük számba, milyen bútorok, eszközök mentek tönkre, mi vált feleslegessé és a lomtalanításkor szabaduljunk meg tőlük. Így tavasszal már egy átnézett, rendezett otthon várhat minket.

A lezárás előtt először is járjuk körbe a házat, és ellenőrizzünk mindent, hogy megfelelő állapotban van-e. Így például nézzük meg a kerítést, nem lyukas-e valahol, a tetőt, hogy nem szivároghat-e be az eső, a csatornát, ereszt, nincs-e eltömődve, az ablakokat, ajtókat, hogy minden jól zárható-e. Amennyiben valami felújításra szorul, még most ősszel javíttassuk meg, mert a fagy, az eső csak rontani fog a helyzeten, valamint a betörés veszélye is nő, ha a telek nincs jól körbekerítve, vagy a nyílászárók nem megfelelőek. Jó, ha van redőny, spaletta vagy rács az ablakokon, ajtókon, ez plusz védelmet jelent nem csupán a betörők miatt, de a viharkárok ellen is.

Az épületet áramtalanítsuk, és zárjuk el a vizet. Ügyeljünk arra, hogy a csapok elzárása után a csövekben lévő vizet még mindenképpen engedjük ki, nehogy a télen szétfagyjon. A kellemetlen csatornaszagok megelőzése érdekében a lefolyókat, WC-ket érdemes ronggyal kitömni.

A kertnek is szüksége van egy utolsó rendbetételre. Ha szükséges, nyírjuk le a füvet, szedjük össze a lehullott leveleket, gallyakat. Ha valamelyik fa túl öreg, szakemberrel ellenőriztessük, nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy télen teljesen elkorhad és kidől, mert akár rádőlhet az épületre, garázsra, kerti tárolóra. Amennyiben szükséges, még ősszel rendeljük meg a fakivágást is. A korhadt fát télen tüzelőnek felhasználhatjuk, ha van kandallónk.

Amennyiben rendelkezünk konyhakerttel, akkor végezzük el a szükséges őszi ültetéseket annak érdekében, hogy tavasszal ismét teljes pompájában élvezhessük a kertet. A kényesebb növényeket, bokrokat védjük mulccsal a fagy ellen, a cserepes növényeket pedig vigyük magunkkal otthonunkba, hiszen télen várhatóan senki nem fog a nyaralóba lejárni növényeket locsolni.

Mivel lehet, hogy hónapokig nem utazunk a nyaralóba, érdemes a rendőrségre bekötött riasztót felszereltetni annak érdekében, hogy megelőzzük a betöréseket. Természetesen jó, ha nem hagyunk az őrizetlen nyaralóban nagyobb értéket, akár számítógépet, televíziót, szerszámokat sem, azonban előfordulhat az is, hogy egy-egy elhagyatottabb házba fedél nélküli személy beköltözik átmenetileg. Amennyiben nem nyaralóövezetben van a ház, és van olyan szomszédunk, aki télen is ott tartózkodik, kérjük meg, hogy alkalmanként nézzen rá a házra, ellenőrizze a zár sértetlenségét, és ha bármi problémát észlel, értesítsen minket.

Figyeljünk arra is, nehogy esetleg rágcsálók rongálják meg az épületet, ha ilyen probléma felmerül, érdemes csapdákat kihelyezni. Ügyeljünk arra is, hogy a télre otthagyott ágyneműk, ruhák nehogy megpenészedjenek, dohossá váljanak, amennyire lehet, olyan helyre tegyük őket, ahol nem éri őket nedvesség és szellőzhetnek.

Természetesen ne feledkezzen meg a lakásbiztosításról sem, hiszen egy nem várt kár esetén jól jön a biztosító segítsége!

2018.09.21.

Lakásbiztosítás