Facebook Share Image

Itt az ideje rendet tenni a családi költségvetésben!

Tematikus hírek / Megtakarítás

A családi költségvetés készítése alapvető fontosságú, de a mostani gazdasági helyzetben ez az állítás kifjezetten érvényes.

KSH - költések

Mielőtt belemerülnénk a saját háztartási költségvetésünk elkészítésébe, hasznos lehet megnézni, hogy mások mennyit költenek átlagosan különböző termékekre és szolgáltatásokra. A KSH legfrissebb, 2018-ra vonatkozó adatai szerint az egy főre jutó éves kiadások legnagyobb részét az élelmiszerek és az alkoholmentes italok teszik ki, amit a lakásfenntartás és háztartási energia, valamint a közlekedéssel kapcsolatos kiadások követnek.

A megélhetési költségek jelentősen különbözhetnek természetesen a lakhelytől, anyagi helyzettől függően, másrészt a prioritások is eltérőek, így van, akinél a ruházkodásra fordított összegek jelentősen felülmúlják a kultúrára, vagy lakásfenntartásra szánt összegeket, másoknál meg fordítva. Kiindulási alapnak azonban alkalmas lehet a kiadásaink összevetésére.

Hogyan készíts költségvetést?

Most, hogy már tudjuk, egy tipikus magyar mennyit költ havonta, a puzzle következő darabja a saját költségvetés összeállítása. Ez általában három lépésben történik.

penzbeosztas_web.jpg

1. Kövesd nyomon a kiadásaidat

Az első lépés a kiadások számbavételével történik, amiből megtudhatod, mire megy el a pénzed havonta. Ennek több módja van: a blokkok, számlák gyűjtésétől, a számlakivonatok áttekintésén át, a különböző kiadáskövető applikációkig. Bármelyik módszert is választod, legalább 2-3 hónapig érdemes nyomon követni a kiadásaidat, hogy nagyjából átlásd, mennyit és mire költesz.

2. Válassz módszert bevételeid beosztására

Következő lépés, hogy kiválaszd az igényeidnek leginkább megfelelő módszert, amivel a rendelkezésedre álló pénzt beosztod.

Az 50/30/20 szabály

Ez egy meglehetősen egyszerű módszer, ahol három alapvető kategóriára oszthatod fel a rendelkezésre álló pénzösszeget:

  • Alapvető, szükséges kiadások (50%): A bevételeid 50%-ába kell beleférjen az alapvető szükségleteidet kielégítő kiadás, így a lakásbérlés, a rezsi, az élelmiszerek, a hiteltörlesztés, a biztosítás, stb.
  • Saját magadra fordított kiadások (30%): Ide olyan kiadási tételek tartoznak, amelyek nem az alapvető szükségleteidet elégítik ki, inkább a személyes szórakoztatásunkat szolgálják. Ezek magukban foglalhatják például a havi előfizetéseket, a fodrászt, az éttermi kiadásokat, az utazást és egyéb szórakoztató vásárlásokat.
  • Megtakarítások és adósságok (20%): a megtakarítások és adósságok (a minimális törlesztésen felül teljesített összegek) kategóriába a bevételeid utolsó 20% -át allokáld. Ide tartoznak hitelkártya-tartozások, a diákhitelre fordított kiadások, vagy a nyugdíjra, vagy egyéb célra történő megtakarítások.

Ezek a sarokszámok alkalmasak arra, hogy egy gyors ellenőrzést végezz a pénzügyeid felett. Az arányokon az adott élethelyzetnek megfelelően persze lehet finomítani, például, hogy a hosszú távú céljaid eléréséhez elegendő-e a 20% megtakarítás.

„Fizess magadnak először” módszer

A „pay-yourself-first” módszernél a megtakarítások élveznek prioritást. Vagyis, mielőtt kifizetnéd a lakbért, a számlákat, először félre teszel magadnak. El kell tehát dönteni, hogy a bevételed hány százalékát akarod havonta megtakarítani, amit lehetőség szerint el is helyezel egy megtakarítási számlán és csak ez után gazdálkodsz a fennmaradó összeggel.

Borítékrendszer

Ez a módszer valamivel már bonyolultabb. Itt előre el kell dönteni, hogy a havi bevételed mekkora részét kívánod az egyes kiadási kategóriákhoz rendelni. Ezek után minden egyes kiadási kategóriának nyitsz egy borítékot, amibe elteszed az arra szánt összeget. A hónap folyamán a megfelelő borítékból költesz, ha például élelmiszert vásárolsz, akkor az élelmiszer-kiadásra szánt borítékból veszed ki a szükséges összeget. Ha elfogy a pénz az egyik borítékból, akkor abban a hónapban már nem költhetsz a kategóriára, hacsak nem veszel kölcsön egy másik borítékból, ezzel azonban érdemes óvatosan bánni.

3. Állítsd össze a költségvetést

Miután kiválasztottad a módszert a pénzed beosztására, az utolsó lépés, hogy leülsz és összeállítod a tényleges havi költségvetésedet. Ez már nem sok időt vesz igénybe. Vess egy pillantást az elmúlt néhány hónap kiadásaira, hogy el tudd dönteni, mely kategóriára mennyit érdemes szánnod, hogyan szeretnél átcsoportosítani.

Hogyan spórolj a háztartási kiadásokon?

Bármennyi is a jövedelmed, soha nem rossz ötlet megkísérelni csökkenteni a háztartási kiadásokat. Ehhez is összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet.

  • Ellenőrizd az előfizetéseidet: talán elsőre nem tűnik jelentős tételnek, de a különböző előfizetések – a mobiltelefontól, a Netflixen át, az online tartalmakig – komoly összegre is rúghatnak egy hónapban, különösen, ha nem is használjuk őket. Ha már úgyis átnézted az elmúlt hónapok kiadásait, láthatod, ha több olyan előfizetésed is van, melyek ugyanazt a funkciót töltik be (Netflix, HBO Go), érdemes törölni az egyiket.
  • Tervezd meg az étkezéseidet: A KSH adataiból is látszik, hogy élelmiszerre jelentős összeget költünk. Vannak természetesen olyan tételek, amiről nem lehet lemondani, de az édességen, üdítő italokon akár havi több ezer forintot megspórolhatunk. Még jelentősebb tételt takaríthatunk meg, ha előre megtervezzük a heti étkezéseket, és konkrétan ahhoz vásárolunk, így garantáltan nem kerül semmi a szemétbe.
  • Vásárolj tudatosan: Használd ki a különböző kuponok adta spórolási lehetőséget, vásárolj nagyobb kiszerelésben, esetleg új termék helyett válassz használtat.

Szeretnél tanácsadást? Kattints ide!

2020.04.17.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások