Facebook Share Image

KATA adózás és GYES? Gondold meg jól!

Tematikus hírek / Vállalkozó

Tudtad, hogy gyermekvállalás esetén KATA vállalkozóként hogyan alakulnak pénzbeli ellátásaid?

Gyermekvállalás kicsi

Egyre többen döntünk a saját vállalkozás indítása mellett és választjuk a kedvező adózású KATA-t. Persze, nagyon örülünk, mert 25 ezer, 50 ezer, 75 ezer forintos befizetést kell minden hónapban kifizetnünk, miközben az éves 12 millió forintig tudunk bevételt generálni és realizálni különösebb levonások nélkül.

Persze nagyot fordul a kocka, ha nőként gyermekvállalás kerül a fókuszba: Amennyiben legalább heti 36 órás főállásunk mellett indítjuk el a KATA-s vállalkozásunkat, úgy havonta 25 ezer forint adót fizetünk be. Ebben az esetben a főállásunk után kapjuk majd a csed-et, gyed-et.

Mi a helyzet, ha nincs legalább heti 36 órát meghaladó főállásunk?

Ha a KATA-s vállalkozásunk a főállásunk, úgy havi 50 ezer forint adó befizetésével kell kalkulálnunk. Viszont igen alacsony CSED és GYED-re számíthatunk, 2019-ben a CSED nettó 56 168 Ft a GYED pedig nettó 49 560 Ft volt – tehát ilyen nagyságrendben érdemes gondolkodni ha KATA-t fizetünk.

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy minden hónapban 75 ezer forint KATA-t fizetünk be, akkor értelem szerűen magasabb kifizetésekre számíthatunk! 2019-ben a nettó csed 94 248 forint volt, míg a nettó GYED 83 160 Ft.

Első blikkre ezek megdöbbentő adatoknak tűnhetnek és érezhetjük, hogy ebből az összegből megélni, pláne egy gyermekre áldozni igen szűkösen lehet. Ezért sokan amellett érvelnek, hogy gyermekvállalás előtt nem érdemes KATA-s vállalkozásba kezdeni, ugyanis nem tudhatjuk, hogy a kicsi mellett mennyi időd lesz a munkára, és csak az állami apanázsra számítva esetleg anyagi problémák merülhetnek fel. Vannak, akik becsapva érezhetik magukat, mert nem informálódtak az alacsony ellátási összegekről.

Nekünk az a véleményünk, hogy érdemes jól megfontolni, ha vállalkozásra adjuk a fejünket. Bár a KATA jó adózási forma, de ha a családalapítás a rövidtávú cél érdemes meggondolni, hogy van-e elég megtakarításunk a következő évekre.

A KATA-s adók tényleg nem magasak és szabad kezet adnak! Ha vállalkozást indítunk, nézzünk utána alaposan és felelősséggel az adózási formáknak, hiszen érthető, ha kevés adót fizetünk nem várhatunk cserébe magas ellátást.További kérdéseid vannak a témát illetően? Ingyenes tanácsadásra regisztálhatsz itt:


Tanácsadást kérek

A cikk megírásának dátuma 2019.12.02.

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM