Facebook Share Image

Lakásfelújítás? Nem probléma!

Tematikus hírek / Család

Most érdemes belekezdeni a lakásfelújításba, amíg nincs kánikula. Nézzük át a házat, lakást, ne halogassuk a javításokat.

Annak érdekében, hogy ne szaladjanak el a költségek, pontosan meg kell tervezni, milyen munkák elvégzésére van szükség. Írjunk listát és állítsuk fel a fontossági sorrendet. Mi az, ami elromlott, ezért mindenképpen meg kell javíttatni vagy ki kell cseréltetni? Mi az, ami zavar, mert régi, ódivatú és ezért újat szeretnénk? Nyilván először azokat a munkákat végeztessük el, ami mindenképp szükséges annak érdekében, hogy megóvjuk a lakás állagát, biztonságos legyen otthonunk. Ugyanakkor lehetnek olyan változtatások, amit érdemes elvégeztetni, „ha már hozzányúlunk a lakáshoz”.

Például a vezetékek felülvizsgálatára és szükség szerinti cseréjére mindenképp kerítsünk sort, csakúgy, mint az eldugult, elromlott lefolyók, csapok javíttatására. Amikor kibontják, megbontják a falat, csempét, érdemes átgondolni, mit lehetne még elvégeztetni. Például ilyenkor érdemes behúzatni a riasztó vezetékét is, vagy kicserélni a WC-csészét, kádat, felszereltetni egy kerti csapot vagy konnektort.

Mindenképp soroljuk előre az olyan javításokat, cseréket, amellyel hosszú távon spórolhatunk a rezsiköltségeken. Ilyen például a szigetelés cseréje, új szigetelőréteg felhúzása, a nyílászárók cseréje, a fűtés korszerűsítése. Ezek nagy kiadások, de hosszú távon megéri a befektetést, kevesebb lesz például a fűtésszámla, és a lakásunk, házunk értékét is növeli a korszerűsítés. Nézzünk szét a pályázatok között is, hátha van olyan ami kedvező hitellehetőséget nyújt vagy éppen vissza nem térítendő támogatást ad.

Mindig válasszunk megbízható, referenciákkal rendelkező kivitelezőt, aki garanciát vállal a munkájára! A szakembereken sosem szabad spórolni, egy „Mekk Elek” típusú kontár rengeteg kárt tud okozni, aminek a helyreállítása még jobban megnöveli a költségeket.

Egy nagyobb felújítás után érezhetjük úgy, hogy szeretnénk új függönyöket, bútorokat, szőnyegeket. Gondoljuk át, milyen anyagi lehetőségeink vannak, szeretnénk-e például személyi kölcsönt felvenni a berendezési tárgyak cseréjéhez, vagy futja rá, ha például a lakástakarék nyereségét fordítjuk felújításra.

Ha végeztünk a szükséges felújítással, beszerzésekkel, ne felejtsük el felülvizsgálni a lakásbiztosításunkat! Nézzük meg, milyen kondíciókkal rögzíttettük az előző szerződést. Például változhatnak a feltételek, ha időközben riasztót szereltettünk fel. Ha vásároltunk nagy értékű berendezési vagy elektromos tárgyakat, akkor érdemes nagyobb értékre átkötni a biztosítást, hiszen egy lehetséges káreseménynél ez alapján fogunk kártérítést kapni. Vizsgáljuk felül a kondíciókat, hiszen a biztosítók néhány évenként kijönnek új biztosítási termékekkel, ráadásul lehet, hogy egy újat bevezető áron adnak. Ha a vállalkozásunk is a lakásunkra van bejelentve, akkor is szükségessé válhat a biztosítás felülvizsgálata, kiegészítő biztosítás megkötése.

2018.05.16.

Ismerje meg lakásbiztosításainkat!