Facebook Share Image

Megtakarítani: mikor, mire, miből?

Tematikus hírek / Megtakarítás

A magtakarítások fontosságát nem kell hangsúlyozni. De mikor, milyen célból tegyünk félre, illetve mikor érdemes megtakarítan? Cikkünkből választ kaphat a kérdésekre.

A pandémia hatására sokan ráeszméltek a megtakarítások fontosságára. A kiseső jövedelem pótlására elegendő lehet néhány hónapnyi félretett pénzzel rendelkezni, azonban életkortól függetlenül mindenkinek vannak közép- és hosszútávú megtakarítási céljai is, legyen szó lakásvásárláshoz szükséges önerőről, vagy akár a kényelmes nyugdíjas évek megteremtéséről.

A hazai lakosság megtakarításai már a koronavírust megelőzően is nőttek, de a járvány hatására még óvatosabbak lettünk. Az MNB várakozásai szerint a következő években is nőni fog a háztartások pénzügyi megtakarítása. De mikor, milyen célból tegyünk félre, illetve mikor érdemes megtakarítani? Segítünk végig gondolni!

Tanulmányaink végeztével, karrierünk kezdetén kevesen foglalkozunk a jövőnk anyagi kérdéseivel, inkább élvezzük a pénzkeresettel járó anyagi szabadságot. Ez azonban több szempontból is rossz stratégia! Igaz ugyan, hogy a munkaerőpiacra lépéskor alacsonyabb jövedelemmel indulunk, azonban jellemzően nem kell még a családunkról gondoskodnunk és szüleink támogatását is élvezhetjük.

A KSH adatai szerint a 20-29 évesek átlagos jövedelme 2020-ban havi nettó 230 ezer forint volt. Az Eurostat adatai szerint a magyar férfiak átlag 28,4 évesen, míg a nők 26,2 évesen költöznek el a szülői házból. Amennyiben tehát a húszas éveink elején megkeresett pénz nagy részét félretesszük, akár a saját ingatlanhoz szükséges önerőt is elő tudjuk teremteni párunkkal közösen, de hosszabb távú anyagi biztonságunkat is megalapozhatjuk.

nyugdíj tematikus cikkbe

Harmincas éveinkre jelentősen megemelkedik a keresetünk, ugyanakkor ezekre az évekre esik jellemzően a gyermekvállalás is. Az Európai Unióban egyre idősebb korban válnak szülővé a nők, a magyar nők átlagosan 28,3 évesen vállalják első gyermeküket. A gyermekvállalás nem csak a kiadásokat növeli, de a család jövedelmét is csökkenti az anya munkaerőpiacról történő kiesése miatt, ezért ilyenkor nehezebbé válhat a megtakarítás.

 

 

Mikor az anya visszatér a munka világába, jellemzően a negyvenes éveiben, amikor az átlagkereset is eléri a csúcsát, a család jövedelme ismét megnő, ekkor lehet a legtöbb pénzt megtakarítani. A statisztikák szerint az ötvenes éveinkre valamivel lecsökken az átlagkereset, és bár a gyermekek ekkorra rendszerint kirepülnek, sajnos már kevesebb időnk marad a megtakarítások felhalmozására.

A fentiek alapján tehát a húszas-harmincas éveinkben érdemes rendszeres megtakarításba kezdeni, az ehhez szükséges szokásokat kialakítani, hiszen ilyenkor már rendelkezünk önálló jövedelemmel, ugyanakkor még a szülői támogatásban is bízhatunk, tehát nem jelent akkora terhet és lemondást. Ráadásul még az idő is nekünk dolgozik a kamatos kamat formájában, ezért kisebb összeget hosszú évekig félretéve is jelentős vagyont halmozhatunk fel.

Az évek során a lakáscélok, a gyermekek támogatása mellett nem szabad megfeledkezni az öngondoskodásról, a nyugdíjas évek biztonságának megteremtéséről sem, amit szintén nem érdemes az utolsó pillanatig halogatni.

A SIGNAL IDUNA szakemberei például kiszámolták, hogy ha 20 évesen nyugdíjbiztosítást kötsz havi 12 ezer forint befizetéssel, akkor havonta 215 209 forint nyugdíj kiegészítésre tehetsz szert, amennyiben teljes mértékben ki tudod használni az adókedvezményt. Ám ugyanezért az összegért már havonta több mint 50 ezer forintot kellene félretenned, ha 40 évesen kezded csak a megtakarítást.

A SIGNAL IDUNA nyugdíjkalkulátorával magadnak is kiszámolhatod, hogy mekkora havi nyugdíjkiegészítésre számíthatsz nyugdíjas éveidben.

2021.08.04.

SIGNAL Nyugdíjbiztosítások