Facebook Share Image

Mikor kezdődik az élet?

Tematikus hírek / Megtakarítás

20 – 22 éves korban rájövünk, hogy az élet most kezdődik igazán.

takarekossag3_honlapGyerekként mindig azt gondoljuk, hogy fel akarunk nőni. Szeretnénk felnőttek lenni, mert Apa és Anya menő! Szeretjük utánozni, amit csinálnak. Apa ingjével a kezünkben rohangálunk, anya magassarkújában tipegünk.

Aztán felnövünk, legalábbis mi azt gondoljuk, hogy felnőttünk. 16-18 évesen, miénk a világ, megváltunk mindent és mindenkit. Kiderül, merre megy tovább az életünk, mire vagyunk hivatottak. Nekünk ne mondja meg senki, hogy mi a jó, mert mi tudjuk, mert mi felnőttek vagyunk!

Aztán 20 – 22 éves korban rájövünk, hogy az élet most kezdődik igazán. Dolgozni kell, igényeink vannak, terveket kell készíteni és ki kell találni, hogy miként „maradhatunk életben” ebben a rohanó világban. Nehéz döntéseket kapunk, sok új inger ér minket, és rá kell jönnünk, hogy nem mindig az a jó, amit elsőre gondolunk. Életünkben talán először őszintén fogadunk meg tanácsokat, kérjük ki mások véleményét arról, hogy mi a helyes döntés, érdemes-e belevágni valamibe.

Hogy ez miért fontos? Mert ekkor rakjuk le az elkövetkezendő 50-60 év alapjait. Mint a jól megtervezett háznál, itt is biztos alapok szükségesek, hogy később stabil biztonságot nyújtson.

Dolgozunk, családot alapítunk, szinte csak úgy rohannak mellettünk az évek. Házat veszünk, autót cserélünk, költözünk, aztán megint autót cserélünk. Gyermeket beiskoláztatjuk, felneveljük, nem sokat alszunk. Mint szülő, 30-40 évesen sokat aggódunk, mindenünket odaadjuk, hogy gyermekünkből rendes embert faragjunk.

A gyermekek kirepülnek, csak úgy, mint mi ugyanebben a korban. Ketten vagyunk. Az élet talán újra elkezdődik. Ismét új ingerek vesznek minket körül, megteremtettünk mindent a családnak, most pedig újra élhetünk egy kicsit. 60 évesen elkezdeni utazni? Miért ne! Megvenni álmaink sportautóját? Nem lehetetlen, a derekunk kicsit már fájni fog, a mama picit nehezebben száll be, de a vezetési élmény kárpótól. Az unokák pedig mindig örülni fognak, hogy a papa és a mama milyen menő.

Viszont ehhez, már a 20-as éveinkben előre kell tervezni, hogy mikor idáig eljutunk, biztos tőkével rendelkezzünk, a hátralevő időszakra. Ehhez tudunk mi biztos segítséget nyújtani. Ezt hívjuk mi tudatos öngondoskodásnak. Ha érzed magadban az affinitást, hogy megtervezd a jövőd, kérd szakértőink segítségét, és jelentkezz.

Ha bővebb tájékoztatásra lenne szükséged, vedd fel a kapcsolatot velünk!

#TudatosPillanatok