Facebook Share Image

Négy SIGNAL IDUNA tipp, ami segít jobban beosztani a fizetésed!

Tematikus hírek / Megtakarítás

Gondot okoz a havi kereted beosztása? Hidd el, nem vagy vele egyedül!

Takarékosság4honlapAz elmúlt évek során a fogyasztói társadalom tagjaiként folyamatosan útvesztőkbe kerülünk, ha pénzügyeinkről van szó. Ennek egyik oka a bankkártyák megjelenése, ugyanis ha fizikai értelemben nem látjuk az elköltött összeget, a legtöbbször olyan, mintha a vásárlás meg sem történt volna.
Csupán akkor döbbenünk meg, amikor szomorúan felvillan a képernyőn az aktuális egyenlegünk és nem értjük, hogy már megint hova tűnt a pénzünk. A nyári-téli vásárok, leértékelések is bódítóan tudnak hatni, folyamatosan azt érezzük, hogy megint egy kihagyhatatlan ajánlat vár minket.
Egy finom kávé munka előtt, majd ebéd a közeli étteremben, napzárásként találkozó a barátokkal - sokunknak telnek így a napjaik és észre sem vesszük, hogy a pár- száz vagy egy-kétezer forintos kiadások összegezve igen méretes végösszeggé kerekednek.

Ha szeretnéd tudatosabban beosztani és nyomon követni, hogy milyen kiadásaid vannak, akkor egy nagyon egyszerű módszerrel megteheted: nem kell más hozzá, csak egy papír, toll (vagy az okostelefonod jegyzettömbje) és kitartás!

Tippek a SIGNAL IDUNÁTÓL a pénzügyeid újragondolására:

1. Fizess kézpénzzel, mert akkor sokkal könnyebben nyomon tudod követni a kiadásaidat. Számold ki, hogy mennyi költőpénzt szánsz a hétre és annyi készpénzt tarts csak magadnál.

2. Egy hónapig írd fel mindennap, hogy aznap mire költöttél - megdöbbentő számokat fogsz kapni, és utána könnyebben fogsz tudni nemet mondani a felesleges kiadásokra!

3. Tervezd meg a hónapodat:

  • Először is szedd össze a legfontosabb kiadásaidat (számlák, étel, gyógyszer) amiket mindenképp ki kell fizetned. (A havi étel költségedet könnyen ellenőrizheted, ha a második pontot megfogadod, és felírod minden nap, hogy mire költöttél).
  • Takarékosság: A következő lépés, hogy a fizetésed bizonyos százalékát a megtakarításaidra tedd félre. Ide tartoznak a biztosításaid és akár egy nagyobb célért történő spórolás, például nyaralás.

4. Persze, senki sem várja el, hogy egész hónapban elzárkózz azoknak a dolgoknak a megvásárlásától, amik a vágyaidat képezik! Ezek a típusú kiadások az opcionális vásárlások, azaz a szórakozásra, ruhákra, cipőkre stb. elköltött összegek. Ide tartoznak - mégis egy kicsit elkülönülnek - azok a kiadások is, amik kultúrára, azaz könyvre, színházra, mozira, előadásra költünk. Miután 1-2 hónap elteltével a fenti megoldások segítségével tisztába kerültél a költségeiddel, látni fogod, hogy egy hónapban mennyit költhetsz opcionális vásárlásra, így arra is meg tudsz határozni minden hónapban egy összeget. Ha egyik hónapban kevesebbet költöttél, akkor a maradék összeget tedd a következő havihoz, így akkor többet költhetsz majd.

Ha bővebb tájékoztatásra lenne szükséged, vedd fel a kapcsolatot velünk.

#TudatosPillanatok