Facebook Share Image

5 pont - 20% - Nyugdíj megtakarítás

Tematikus hírek / Megtakarítás

Nyugdíjbiztosítás, nyugdíj célú megtakarítás - Minden, amit a 20%-os adójóváírásról tudnod érdemes

megtakaritas-ora-webMára egyre inkább kezd világossá válni, hogy az állami nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása nehézkes. Ezeket tényszerű adatok támasztják alá: a népességcsökkenés, ami a társadalmunk elöregedésével jár, vészjósló. Az állam 20%-os adójóváírás formájában támogatja a nyugdíjcélú öngondoskodást.

A kedvezménnyel egyre inkább sikerül ösztönözni az öngondoskodást, ennek köszönhetően jelentősen növelhetjük a nyugdíj megtakarításunkat.

De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Erről olvashatsz a továbbiakban!

Mit jelent, hogy nyugdíjcélú adókedvezmény? Egyszerűen fogalmazva az államtól kapott kedvezmény, ami a nyugdíj megtakarításunk értékét növeli.

A nyugdíjcélú adójóváírás esetében már a kifizetett személyi jövedelemadónkból (SZJA) kapunk vissza pénzt a nyugdíj célú megtakarításunkhoz, ami az adott évi megtakarítási díj 20%-ának megfelelő összeg.

Tehát, nem az adónk mértéke fog csökkenni ezzel az összeggel, hanem a már kifizetett adónkból kapunk vissza pénzt, ami a nyugdíj megtakarítási számlánkon kerül jóváírásra.

Összefoglaltuk neked 5 pontban, amit tudnod kell az adókedvezményről:

  1. Éves nyugdíj megtakarítás 20%-át írják jóvá: Kifejezetten nyugdíjcélra történt tényleges befizetések 20%-a után vehető igénybe
  2. Mértéke nyugdíj megtakarítási típusonként évente 100-150 000 forintban van maximálva, így többféle nyugdíj megtakarítási számla esetében maximum 280 000 Ft-ot igényelhet vissza.
  3. Közvetlenül a nyugdíj megtakarítási számlánkra kerül jóváírásra: Ezt a pénzt tehát nem költhetjük semmi másra csak a nyugdíjunkra!
  4. Kizárólag nyugdíjcélú megtakarításra vehető igénybe: Jó, ha tudod, hogy csak hivatalosan elismert nyugdíj megtakarításhoz jár az adóvisszatérítés. Ha a rögzített feltételektől eltérő módon használod fel az összeget, azt vissza kell fizetni, 1,2-es szorzóval.
  5. Csak azok vehetik igénybe, akik fizetnek SZJA-t: Az egyértelmű felállás, miszerint csak az igényelhet visszatérítést, aki fizet SZJA-t, fontos információ lehet azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem fizetnek SZJA-t (pl. KATA-s vállalkozók, GYES-en vannak stb.)

Hogyan számoljuk ki?

Gyakran félrevezető tartalmakat olvashatunk a témával kapcsolatban, például „20%-os garantált állami hozam nyugdíj megtakarításra”, pedig ez így ebben a formában nem igaz.

A nyugdíj megtakarításra járó adókedvezmény minden évben kizárólag az adott évben befizetett összegek után jár. Ez azt jelenti, hogy nem a teljes bent lévő összegre, nem a hozamokkal növelt értékre, hanem kizárólag az aktuális évi megtakarításra kapjuk. Ezért helytelen a „garantált hozam” kifejezés.

Ennek értelmében az adójóváírásra úgy a legjobb gondolni, hogy az állam minden évben hozzájárul az éves nyugdíj célú befizetéseinkhez extra +20%kal.

A fentieket egy gyakorlati példára lefordítva, tehát:

Ha havonta 25.000 forintot teszünk félre a nyugdíjpénztárunkba, az éves szinten 300 000 forintot fog jelenteni. Ebben az esetben, az állami adóvisszatérítésnek köszönhetően a nyugdíjszámlánk gyarapszik még 60.000 forinttal (20%) így olyan, mintha havonta 25.000 forint helyett, 30.000 forintot tettünk volna félre a nyugdíjas éveinkre.

Amit még a témával kapcsolatban fontos, hogy tudjunk: a megtakarításunk lehet havi is, viszont az adójóváírást mindig egy összegben fogjuk megkapni, az adóbevallást követően. Pl: A 2019-es évben a nyugdíjunkra félretett pénzünkre vonatkozó adóvisszatérítésünket 2020-ban fogjuk visszakapni egy összegben, közvetlenül a nyugdíj célú megtakarítási számlánkra.

Tanácsadást szeretnél? Jelentkezz ingyenes tanácsadásunkra az alábbi linkre kattintva:

TANÁCSADÁS

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM