Facebook Share Image

Önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ vagy Nyugdíjbiztosítás? Melyiket válaszd?

Tematikus hírek / Megtakarítás

Jelenleg három féle kifejezetten nyugdíj célú, államilag támogatott megtakarítási lehetőség létezik Magyarországon. De melyik a legjobb a te igényeidnek?

vidam-nyugdijasok-web

Vidám nyugdíjas szeretnél lenni?
Biztosan hallottál már arról, hogy a jelenlegi állami nyugdíjrendszer nem sok jóval kecsegteti a mostani 40-eseket, 30-asokat, nem is beszélve a még fiatalabbakról. Elengedhetetlen tehát az öngondoskodás, a nyugdíj célú megtakarítás.

Jelenleg három féle kifejezetten nyugdíj célú, államilag támogatott megtakarítási lehetőség létezik Magyarországon. De melyik a legjobb a te igényeidnek? Mindhárom kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítási forma, és mindhármat adójóváírás formájában támogatja az állam, így tehát ez nem elegendő információ, segítség a döntéshez, ezért összehasonlítottuk őket!

Az összehasonlítást a lehető legrövidebb módon írtuk le, így könnyedén el fogod tudni dönteni, a te igényeidnek melyik a legmegfelelőbb. Ha szakértő segítségét szeretnéd kérni, akkor az alábbi linkre kattintva kérd ingyenes tanácsadásunkat!

Tanácsadást kérek

Önkéntes nyugdíjpénztár:

Akkor válaszd, ha körülbelül 10 éved van a nyugdíjig, és ezért fontosabb a biztosabb-, mint a magasabb hozam!

Havi díj:

Az önkéntes nyugdíjpénztár 1993-ban jött létre, a minimum havi befizetés (tagdíj) 10 ezer forint alatti (adott pénztártól függő). Havi pár ezer forintos befizetés aligha szolgálhat megnyugtató nyugdíj kiegészítéssel.

Befektetési politika:

Befektetik a pénzedet, választhatsz a különféle lehetőségekből.

Költségek:

Az éves költségek egy részét a befizetéseidből vonják le, míg egy részét a bent lévő megtakarításodból (ez utóbbiak a vagyonarányos költségek).
Ha nem teszed be a havidíjat, akkor szankcióként az egyéni számlád hozamából levonhatnak havonta bizonyos maximum összeget.

Adómentesség:

A hozam 10 év után, a tőke 20 év után válik adómentessé.
Ha ezen időszak előtt veszed ki,
akkor 15% SZJA-t és 17,5% SZOCHO-t kell utána fizetned (az adóalap a futamidő szerint változik).

Haláleseti kedvezményezett:

Van lehetőséged haláleseti kedvezményezett megjelölésére, így az öröklés hagyatéki eljáráson kívül zajlik és illetékmentes.

Állami támogatás:

Az állami támogatás 20%-os SZJA-ból történő adójóváírás formájában történik, amely maximuma éves szinten 150 ezer forint.

Ekkor veheted fel:

Normál felhasználást feltételezve, csak a nyugdíjkorhatár elérésekor kapod meg, tehát, ha az folyamatosan emelkedik, akkor mindaddig nem kapod meg a nyugdíj kiegészítésedet (normál felhasználást feltételezve), amíg el nem éred az aktuálisan érvényben lévő nyugdíjkorhatárt (akár a belengetett 72 éves nyugdíjkorhatárt).

NYESZ – nyugdíj-előtakarékossági számla:

Akkor válaszd, ha még minimum 10 éved van a nyugdíjig,
értesz az értékpapírokhoz,
és felelősségteljesen félre tudsz tenni, nincs szükséged „nyomásra”.

Havi díj:

2006-ban jött létre, csak a számlanyitáskor van minimum befizetés, ez törvény által meghatározott, utána nincs fix minimál havi díj.

Befektetési politika:

Nem fektetik be a pénzedet, csak te tudod befektetni, hiszen ez majdnem pont olyan értékpapírszámla, mint a többi. Így tehát, te döntöd el, hogy mibe fekteted a megtakarításodat, és te csinálod a befektetést.
Épp ezért, fontos, hogy érts a részvény-kötvénypiachoz, képben legyél az aktuális gazdasági és politikai hírekkel, és rendszeresen felülbíráld a portfóliódat, és szükség esetén másba tedd a pénzed egy részét, vagy akár az egészét. Segítséget nem kapsz!

Költségek:

Ha befekteted a megtakarításodat, akkor vagyonarányos költséggel számolhatsz. Számlavezetési díjjal is kalkulálj!

Adómentesség:

Akkor veheted fel adómentesen az összegyűjtött összeget, ha legalább 10 éve van vezetve a számlád és elérted az aktuálisan érvényben lévő nyugdíjkorhatárt.
Ha előbb felbontod, akkor az ÖNYP-hez hasonlóan 15% SZJA-t és 17,5% SZOCHO-t kell utána fizetned, azonban NYESZ esetén még az adójóváírások összegét is vissza kell fizetned 20%-os büntetőkamattal!
Amennyiben a nyugdíj-előtakarékossági számlán nyilvántartott (pénzeszközben, pénzügyi eszközben fennálló) követelésedet a nyugdíj-előtakarékossági számla megszüntetésével hiánytalanul a tartós befektetésből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint, tartós befektetési szerződés alapján lekötött pénzösszeggé alakítod, a fenti szankciókat nem kell alkalmazni, ha a rendelkezés és az azt meglőző adóévben nem fogadtál adójóváírást számládra.
Ha fogadtál, akkor csak az átalkítás évében és azt megelőző évben fogadott jóváírásokat kell 20 %-kal növelten visszafizetned és bevallanod.

Haláleseti kedvezményezett:

Nincs lehetőséged haláleseti kedvezményezett megjelölésére, az öröklés hagyatéki eljárás keretében zajlik.

Állami támogatás:

Az állami támogatás 20%-os SZJA-ból történő adójóváírás formájában történik itt is, mint az ÖNYP-nél, de a NYESZ esetében a maximuma éves szinten 100 ezer forint.

Ekkor veheted fel:

Normál felhasználást feltételezve, ahogy az ÖNYP-nél, a NYESZ esetén is csak a nyugdíjkorhatár elérésekor férhetsz hozzá az összegyűjtött összeghez. Tehát, ha a nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik, akkor mindaddig nem kapod meg a nyugdíj kiegészítésedet, amíg el nem éred az aktuálisan érvényben lévő nyugdíjkorhatárt (akár a belengetett 72 éves nyugdíjkorhatárt).

Nyugdíjbiztosítás:

Neked való, ha még legalább 10-15 éved van a nyugdíjig, nem értesz az értékpapírokhoz, nincs is időd megtanulni, és foglalkozni sem szeretnél vele, mégis minél magasabb hozamot szeretnél.

Havi díj:

2014-ben jött létre, nincs törvényileg meghatározott minimális havidíja, de általában 12 000 Ft körül mozog.
Fontos infó, hogy ha az élet olyan helyzetbe sodor, hogy anyagi nehézségeid támadnak, akkor lehetőséged van díjcsökkentésre, díjszüneteltetésre és díjmentesítés is, természetesen bizonyos feltételek mellett.

Befektetési politika:

Szakértő segítséget kapsz, hogy az igényeidnek melyik a megfelelő a három alapvető stratégiából, melyek lényege, hogy a kockázatuk mértéke különböző.
A kiválasztott portfólióban található értékpapírokról a tanácsadótól kaphatsz információkat, sőt akár át is rendezhetitek, ha más értékpapírok mellett tennéd le a voksod.
A portfóliót a te igényeid alapján választjátok meg!
Segítenek!
Ezt a segítséged, ha folyamatosan igényled, akkor szinte egyáltalán nem kell foglalkoznod a portfólióddal, mert a portfólió menedzser elvégzi helyetted.

Költségek:

A Teljes Költségmutató (TKM) minden költséget megmutat, nincsenek rejtett költségek. Maximumát törvény szabályozza.

Adómentesség:

Akkor veheted fel adómentesen az összegyűjtött összeget, ha elérted a szerződés aláírásakor érvényben lévő nyugdíjkorhatárt. Ha előtte szeretnéd felvenni, és még nem telt el 10 év a szerződéskötés óta, akkor 15% SZJA-t kell utána fizetned, de SZOCHO-t nem kell fizetned. 10 év után SZJA-t sem kell fizetned. Az adókedvezményt azonban mindkét esetben 20%-os büntetőkamattal együtt kell visszafizetned!

Haláleseti kedvezményezett:

Lehetőséged van megadni haláleseti kedvezményezettet, az öröklés hagyatéki eljáráson kívül zajlik, adó- és illetékmentesen, illetve nem vonható végrehajtás alá. 40%-ot meghaladó egészségkárosodás (rokkantság) esetén adómentes a kifizetés.

Állami támogatás:

Az állami támogatás 20%-os SZJA-ból történő adójóváírás formájában történik itt is, mint az ÖNYP-nél és a NYESZ esetében, de itt a maximuma éves szinten 130 ezer forint.

Ekkor veheted fel:

Ez az egyetlen olyan nyugdíjcélú megtakarítás, amelynek az összegét a szerződés aláírásakor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor veheted fel. Mit jelent ez?
A most érvényben lévő nyugdíjkorhatár 65 év, tehát ha most kötsz nyugdíjbiztosítást, akkor a következő években hiába emelik akármennyire a nyugdíjkorhatárt, akár a belengetett 72 évre, te akkor is 65 évesen már felveheted a nyugdíjbiztosításod összegét! Ez miért fontos?
Ha megfelelő havidíjat fizetsz, akkor elég nagy nyugdíj kiegészítésed lehet a nyugdíjbiztosításodból ahhoz, hogy 65 évesen bátran nyugdíjba vonulj akkor is, ha ezt csak pl. 72 évesen tehetnéd meg. Jól hangzik, ugye?

Szeretnél ingyenes tanácsadást?

TANÁCSOT KÉREK

SIGNAL IDUNA NYUGDÍJPROGRAM