Facebook Share Image

Nyugdíjrendszer gyorstalpaló

Tematikus hírek / Megtakarítás

Az Európai Unió egyes tagországaiban működő magánnyugdíjrendszerekrendkívül változatos formákat öltenek, eltérő módon és mértékben egészítik ki az állami nyugdíjakat, összehasonlításuk meglehetősen bonyolult.

nyugdij-nyugdijrendszer_web.jpg

Az Európai Unió egyes tagországaiban működő magánnyugdíjrendszerek rendkívül változatos formákat öltenek, eltérő módon és mértékben egészítik ki az állami nyugdíjakat, összehasonlításuk meglehetősen bonyolult. Rövid cikkünkben arra vállalkozunk, hogy röviden bemutassuk a nyugdíjrendszerek pilléreit és a hazai rendszer felépítését.

A három nyugdíjpillér

A Világbank (1994) javaslatán alapuló hagyományos hárompilléres osztályozást azzal a céllal dolgozták ki, hogy diverzifikált, többpilléres nyugdíjrendszereket fejlesszenek ki. A három pillér azon alapul, hogy ki szervezi az adott rendszert: az állam (törvényben előírt állami nyugdíjrendszerek), a munkavállaló / munkáltató (foglalkoztatói nyugdíjrendszerek) vagy az egyének (egyéni nyugdíjrendszerek). A Világbank javaslata alapján az első két pillérben kötelező lenne a részvétel, a harmadikban önkéntes.

Léteznek ettől eltérő osztályozási rendszerek is, mint például az OECD-é (1998), ahol a pilléreket azok fő célja szerint határozták meg. Itt az első pillér az öregségi szegénység elkerülésére szolgál, a második a megfelelő szintű nyugdíj biztosítását szolgálja, vagyis a jövedelempótlásra fókuszál, míg a harmadik pillér célja, hogy lehetőséget teremtsen az egyének számára, hogy megtakarításaikkal növeljék a nyugdíjjövedelmüket.

Az egyes országokban a különböző pillérek szerepe és jelentősége nagyon eltérő. Míg például Hollandiában vagy az Egyesült Királyságban a második pillérből származik a nyugdíjkifizetések többsége, addig Németországban szerepük lényegesen kisebb.

Jelentős a különbség az egyes országok között abból a szempontból is, hogy a foglalkoztatói nyugdíjrendszerekben való részvétel önkéntes vagy kötelező, és a kötelezésnek is eltérő formái léteznek. Franciaországban például a részvételt az egyének számára törvény írja elő. Finnországban az állam kötelezi a munkaadókat a vállalati nyugdíjrendszer létrehozására, a munkavállalókat pedig a belépésre. Nagy-Britanniában pedig az állami kiegészítő, jövedelemfüggő rendszerből kiléphetnek azok, akik valamely magánnyugdíjrendszer tagjai. Ezzel szemben például Ausztriában, Németországban teljesen önkéntes alapon működnek a második pillér nyugdíjrendszerei.

A járulék- és tagdíjfizetésre jellemzően nincsenek általános szabályok, bár egyes országokban a kötelező kiegészítő rendszereknél törvényben szabályozzák a járulék mértékét.

A szolgáltatásokat általában nyugdíjpénztárak és biztosítótársaságok nyújtják. Emellett a vállalati pénztáraknak, a bankoknak és befektetési alapoknak is szerepük van a foglalkoztatói nyugdíjrendszerek kezelésében.

A hazai rendszer

A Világbank javaslata alapján 1998-ban Magyarországon is hárompilléres nyugdíjrendszert vezették be azzal a céllal, hogy stabilabb megélhetést tudjon biztosítani a nyugdíjasok számára. A rendszer első pillére az állami felosztó-kirovó rendszer, ahol az aktív munkavállalók befizetéseiből fizetik a nyugdíjasok számára a nyugdíjat. A második pillér a magánnyugdíjpénztár, amely egy névre szóló, egyéni számlán gyűlő összeggel hivatott kiegészíteni az állami nyugdíjat. A harmadik pillért a létrehozásakor még csak az önkéntes nyugdíjpénztár jelentette (amit ma már a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla is kiegészít).

Miután 2011-ben a magánnyugdíjpénztárakat beolvasztották az állami – vagyis első pillérbe – így a nyugdíjrendszer ma két pilléres:

1. Állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer

2. Önkéntes nyugdíjmegtakarítások 3 típusa: önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj előtakarékossági számla.

A három nyugdíj előtakarékossági típust az állam 20%-os adóvisszatérítéssel támogatja. Ezekről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen: https://www.signal.hu/hu/tematikus-hirek/nyugdijbiztositas-onyp-nyesz-melyik-nyugdij-megtakaritasi-format-valasszam. Mivel a három előtakarékossági forma között jelentős különbségek mutatkoznak, és a kínálat is meglehetősen széles a piacon, érdemes lehet akár szakértői segítséget is igénybe venni, hogy az igényeinknek leginkább megfelelőt tudjuk kiválasztani.

A hazai nyugdíjrendszerről szól az alábbi videónk is, amiben a Nyugdíjguru, Farkas András beszél a rendszerben rejlő problémákról és az öngondoskodás fontosságáról: https://www.youtube.com/watch?v=IT96FViYID0

Miben volt más a magánnyugdíjpénztár, mint a mostani előtakarékossági formák?

A magánnyugdíjpénztár egy saját, névre szóló számla volt, ahol a jövedelemmel arányosan gyűlt a megtakarításunk. A számlákon gyűlő pénzek legnagyobb részét azonban az ide átcsoportosított állami nyugdíjjárulékok alkották. Emellett korlátozott mértékben lehetőség volt önkéntes alapon befizetni.

Mikor ezt a pillért megszűntették, gyakorlatilag az állami nyugdíjjárulékokat olvasztották be az első pillérbe, az önkéntes befizetéseket az egyéneknek visszafizette az állam.

A meglévő önkéntes nyugdíj-előtakarékossági formák azonban az államtól függetlenek, teljes mértékben az egyéni döntésünkön múlik, hogy mennyit fizetünk be oda az adózott jövedelmünkből.

2021.01.26.

SIGNAL IDUNA Nyugdíjprogram