Facebook Share Image

Számold ki: így növelheted nyugdíjadat akár kisösszegű megtakarítással is!

Tematikus hírek / Vállalkozó

Sokan nem tudják, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) kisebb összegét választók később mehetnek nyugdíjba, és kevesebb nyugdíjra is számíthatnak, mint az alkalmazottak.

Évről évre nő hazánkban az egyéni vállalkozók száma: a KSH adatai szerint idén szeptemberben már 565 ezernél is többen választották ezt a megoldást. Az egyéni vállalkozás ráadásul egyre népszerűbb a fiatalok körében. Sokan azonban nem tudják, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) kisebb összegét választók később mehetnek nyugdíjba, és kevesebb nyugdíjra is számíthatnak, mint az alkalmazottak. Katásként sem kell azonban lemondani a kielégítő nyugdíjról. Mutatjuk, hogyan.

KATA-vallalkozo_web.jpg

Katás nyugdíjkilátások

2021. január 1-jétől komoly szigorítások lépnek életbe a KATA szabályokban, azonban a tételes adófizetést ez nem érinti. Marad tehát a havi 50 ezer forint, illetve a választható 75 ezer forint tételes adó a főállású adózók esetén, továbbá marad a havi 25 ezer forint tételes adó, amennyiben mellékfoglalkozású vállalkozónak minősülünk.

A KATA nagy hátránya, hogy a várható állami nyugdíj tekintetében jóval kedvezőtlenebb feltételeket biztosít a munkaviszonynál. Az állami nyugdíj összege ugyanis alapvetően a ledolgozott évek számától és az átlagos havi jövedelemtől függ. Kata esetében azonban a beszámított nyugdíjalap és a szolgálati idő is jóval kisebb, mint az alkalmazotti jogviszonynál. , és kevesebb nyugdíjra számíthatunk.

Az emelt összegű KATA esetén 164 000 Ft vehető figyelembe a nyugellátás összegének megállapításakor, ami egyelőre ugyan magasabb a jelenlegi minimálbérnél (2020-ban 161 000 forint), így a KATA-s év 100%-ban beleszámít a nyugdíj összegének megállapításánál figyelembe vett szolgálati időbe, azonban a minimálbér emelkedésével ez is megváltozhat a jövőben.

Kis összegből is lehet több százezres nyugdíjkiegészítés!

A fentiekből látszik tehát, hogy KATA-s vállalkozóként jóval szerényebb nyugdíjra számíthatunk, mint azonos keresettel rendelkező alkalmazottként. Érdemes ezért a kedvező adózás miatt zsebünkben maradt összeget nyugdíjcélú öngondoskodásra fordítani.

Ennek egyik legjobb formája a havi rendszeres megtakarítás, például nyugdíjbiztosítás formájában, ami lehet akár kisösszegű is, ha időben elkezdjük. A hangsúly is tényleg azon van, hogy minél előbb hamarabb elkezdjük. Mutatjuk miért.

A SIGNAL IDUNA nyugdíjkalkulátorával kiszámolhatod, hogy mekkora havi nyugdíjkiegészítésre számíthatsz nyugdíjas éveidben. Az alábbi táblázatból például azt olvashatod ki, hogy havi 20 ezer forint megtakarítás esetén hány forint nyugdíjkiegészítésed lehet, ha 25/35/45/55 évesen kötöd meg a nyugdíjbiztosításodat. Jól látszik, hogy a kamatok és az idő bizony neked dolgoznak, hiszen 25 évesen elkezdve az öngondoskodást, akár 57 millió forint feletti nyugdíjmegtakarításra is szert tehetsz, tíz évvel a nyugdíjkorhatár előtt azonban már csak kevesebb mint 4 millió forintot lehet így összegyűjteni. Persze az sem kis összeg.

Havi 20 000 Ft megtakarítás esetén elérhető nyugdíjkiegészítés (SIGNAL IDUNA Nyugdíjprogram esetén)*
ÉletkorNyugdíjig hátralévő évekLejárati összegHavi nyugdíjkiegészítés
25 év40 év59.424.920 Ft300.126 Ft
35 év30 év29.245.261 Ft147.703 Ft
45 év20 év12.619.598 Ft63.735 Ft
55 év10 év3.979.300 Ft20.097 Ft

Forrás: https://www.signal.hu/hu/tudatospillanatok/#kalkulator

De van még néhány érvünk a nyugdíjbiztosítások mellett:

1. A lejárati idő azonos a szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatárral, amit, ha emelnek is az évek során, 65 évesen (most érvényes nyugdíjkorhatár) mindenképp adómentesen hozzáférhetsz majd a megtakarításaidhoz.
2. Amagyar állam adójóváírással is támogat öngondoskodóként: a befizetéseid után 20%-os, évi maximum 130 ezer forint SZJA-visszatérítést igényelhetsz.
3. Mivel biztosításoknál eltérhet a szerződő és a biztosított személye, így SZJA-t nem fizető KATA-s vállalkozóként is igénybe veheted az adójóváírást (közeli hozzátartozód SZJA-jából).
4. A SIGNAL IDUNA szerződésed megkötésétől kezdve bónusz egységek jóváírásával is hozzá járul a megtakarításodhoz.

*A nyugdíj célú kalkulációval kapcsolatban a következőkre hívjuk fel a figyelmet:A kalkuláció során példaszámítást végeztünk, a bemutatott adatok tájékoztató jellegűek. A táblázatban megjelenített adatok nem minősülnek biztosításközvetítői vagy befektetési tanácsadásnak, sem szerződéskötésre vonatkozó ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, sem más egyoldalú kötelezettségvállalásnak.A számítás mindvégig azonos, csak példaként szolgáló hozammal készült, a számítás más hozamot alapul véve is elvégezhető. A példa elméleti jellege miatt a tényleges kifizetés a jelen kalkulátorban szereplő értékektől akár lényegesen is eltérhet, tehát lehet több, de lehet kevesebb is. A példaszámítás azzal a feltételezéssel készült, hogy a szerződő mindvégig igénybe veszi az adókedvezményt.A SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt. tőke vagy hozamgaranciát nem vállal, kivéve azon alapokat, amelyeknél ezt a biztosítási feltételek kifejezetten tartalmazza. Egyes alapok árfolyamkockázatot hordozhatnak, melyre az alap leírása külön figyelemfelhívó módon utal. A termék jellegéből fakadóan a befektetési- és árfolyamkockázatot teljes egészében a szerződő viseli. A biztosításból 10 éven belüli kivét esetén a kivett összegek hozamait kamatadó terheli.
A példaszámítás alapján a megadott paraméterekkel az ügyfél fenti lejárati szolgáltatási összeget kaphatja meg, belépési kortól (a szerződés kezdete a biztosított születésnapjára esik.) és megtakarítási összegtől függően, valamint havi díjfizetési gyakoriságú és átutalással történő díjfizetést, mérsékelt portfóliót, 5%-os éves várható hozamot és 5%-os indexálást feltételezve.
Magyarországon 65 éves korban még várható élettartam átlagosan 16,5 év** (nemenként a nőknél 18,4 év a férfiaknál 14,5 év). Az ügyfél minden hónapban a fenti összeggel tudja növelni a havi nyugdíját, amennyiben a lejáratkor kifizetett szolgáltatási összeget 198 hónap alatt (16,5 év) egyenlő részletekben használja fel (feltételezve, hogy a lejárati összeg lejárati szolgáltatásként kifizetésre került, valamint a fel nem használt rész a 16,5 év alatt nem kerül befektetésre.).
** Forrás: KSH, 65 éves korban még várható élettartam, nemenként 2013

2020.11.05.

SIGNAL nyugdíjbiztosítás