Facebook Share Image

Tegyünk az egészségünkért!

Tematikus hírek / Család

Közhelynek tűnik, hogy az egészség nagy kincs, azonban valóban mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne csupán hosszú ideig éljünk, de az életidőnket minél inkább egészségesen, aktívan tudjuk tölteni.

Áprilisban több, az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos világnap is van, például 7-én van az egészség világnapja, 11-én a Parkinson-kór világnapja, míg 22-én az ápolók világnapja. Közhelynek tűnik, hogy az egészség nagy kincs, azonban valóban mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne csupán hosszú ideig éljünk, de az életidőnket minél inkább egészségesen, aktívan tudjuk tölteni. Mire figyeljünk? Az alábbi cikkből megtudhatja!

Míg a fiatalok esetében a halál leggyakrabban külső ok miatt következik be, úgymint öngyilkosság vagy baleset, a középkorúak, elsősorban a 35-45 év közöttiek már daganatos megbetegedésben hunynak el, míg az idősek esetében a vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Magyarországon a tüdőrák és a vastagbélrák aránya messze az európai uniós átlag felett van a daganatos megbetegedések között, az időskori szív- és érrendszeri megbetegedések aránya tekintetében pedig nem csupán az uniós, de a kelet-európai átlagot is jelentősen meghaladjuk.

Bár a daganatos megbetegedések kialakulását sokféle tényező befolyásolja, ezek egy része lehet öröklött és tőlünk független kockázati tényező is, sokat tehetünk a megelőzés érdekében, ha egészséges életmódot folytatunk. A rendszeres, megfelelő táplálkozás és mozgás elengedhetetlen feltétele annak, hogy hosszú ideig, egészségesen, jó életminőségben élhessünk.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon, akkor is, ha nincsenek konkrét tüneteink, vagy mi más jellegűnek érzékeljük azokat. Sokszor ugyanis egyszerre többféle betegség is megtámadhatja a szervezetünket, és a tünetek értelmezéséhez, a megfelelő kezelésmód kiválasztásához minden esetben szakorvosra van szükség.

Betegségre utalhat minden olyan jel, ami valamiért szokatlan a számunkra. Ez többek között lehet fáradékonyság, különböző helyen megjelenő fájdalomérzet, a bőr elváltozása. Már a legapróbb jelek esetében is keressük fel háziorvosunkat, aki segít célzottan kivizsgáltatni a problémát, beutal a megfelelő szakrendelésekre. A korai kezelésekkel ugyanis megelőzhető a súlyosabb betegség, ami akár halállal is végződhet. Bár manapság divatos szokás minden kérdésre az interneten keresni a választ, ez a betegségek, tünetek diagnosztizálása esetében nagyon veszélyes. Egy laikus könnyen félreértelmezi a tüneteket, ezért minden esetben konzultáljunk szakorvossal. Ha pedig nem tudjuk, kihez kell fordulni, akkor a háziorvos tud segítséget nyújtani.

Rengeteg szó esik a magyar egészségügy állapotáról is. A hosszú várólisták, a rossz kórházi körülmények miatt sokan szeretnének inkább a magánegészségügyi ellátókhoz fordulni, azonban ez igencsak költséges, főleg egy hosszú ideig tartó kezelés esetében, például daganatos megbetegedéseknél. Ezért is fontos, hogy még fiatal korban, egészségesen gondoljunk a jövőnkre és lehetőség szerint kössünk egészségbiztosítást is.

2018.04.12.

Ismerje meg termékeinket