Facebook Share Image

SIGNAL IDUNA story

A SIGNAL IDUNA története a 20. század hajnalára nyúlik vissza, amikor a dortmundi és hamburgi kézműves mesterek lerakták a mai biztosító alapjait.

Kettős gyökerek

 

signal logó 150x

A mai SIGNAL IDUNA alapjait a dortmundi és hamburgi kézműves mesterek rakták le a 20. század hajnalán, mikor a rohamosan terjedő iparosodás egyre nagyobb konkurenciát jelentett a hagyományos kézműves szakmáknak. A nehéz anyagi körülmények között még fontosabb volt, hogy a kézművesek a balesetekből, betegségekből származó pénzügyi nehézségek ellen bebiztosítsák magukat. Ennek érdekében jött létre a dortmundi Betegtámogató Pénztár, a SIGNAL Egészségbiztosító elődje 1908. január 1-jénAugust Tetzner, kéményseprő mester kezdeményezésére. Közel egy időben, 1907-ben jött létre a hamburgi Betegség- és Haláleseti Biztosító, a későbbi NOVA Egészségbiztosító jogelődje. A gyökerek kettőssége a mai napig érezhető a kézművesek, kereskedők és iparosok iránti elkötelezettségen, a csoport hamburgi és dortmundi székhelyein, illetve a stilizált kőműveskanalat („fándli”) jelképező logón egyaránt.

Bővebben

Háborúk és újrakezdés

 

Hamburg475xA kezdeti töretlen növekedésnek az I. Világháború vetett véget. Csökkent a díjfizetők száma, a háború elvesztésével pedig gyakorlatilag elértéktelenedtek azok a háborús kötvények, amikbe szinte a teljes rendelkezésre álló biztosítói vagyont fektették. A háborút követően ismét növekedni kezdett a díjbevétel és a taglétszám, habár a növekvő infláció miatt majdnem a teljes vagyonállomány megsemmisült. Ennek ellenére a két biztosító növelni tudta szolgáltatási választékát és területét, és kiszélesítette más társaságokkal való együttműködéseit. A hamburgi Betegség- és Támogatópénztár 1922-től NOVA, a dortmundi Betegtámogató pénztár 1923-ban WVA néven működött tovább.Az infláció okozta általános elszegényedés óriási tömegeket vonzott mindkét biztosító újonnan létrehozott biztosítási termékeihez, a NOVA 1925-ben létrehozott életbiztosításához, illetve a WVA 1927-ben létrehozott, középosztálybeliek és mezőgazdaságban tevékenykedők számára alakult egészségbiztosítójához. 1929-ben került sor a két társaság közti első együttműködésre, mikor a növekvő konkurenciával szembeni érvényesülés érdekében életbiztosítási területeiket összeolvasztották.

Bővebben

A II. Világháború után

 

1945-ben Németország romokban hevert, infrastruktúrája megsemmisült, a felosztást követően pedig a biztosítók kénytelenek voltak keleti érdekeltségeiket feladni. A nehéz helyzetbe került társaságok kénytelenek voltak díjat emelni, hogy továbbra is gazdaságosan tudjanak működni, szolgáltatási körüket pedig lecsökkentették. A német márka 1948-ban történő bevezetése egyfelől nagyon rosszul érintette a biztosítókat, hiszen likvid pénzeszközeik nagy részét elvesztették, az életbiztosítások leértékelődtek, és emiatt súlyos lakossági bizalomvesztéssel is meg kellett birkózniuk. Ugyanakkor a német márka megteremtette a gazdasági fellendülés alapjait is, ami az 1950-es évekre beérett, a Ludwig Erhard szövetségi gazdasági miniszter által bevezetett szociális piacgazdaság (mottója: „Jólét mindenkinek”) egyértelmű sikermodell lett. A fellendüléshez a biztosítók a középosztálynak nyújtott kedvezményes kölcsönökkel járultak hozzá, így egyszerre profitáltak a növekvő jólétből és a lakosság előgondoskodás iránti igényéből. Az általános jólét következtében a közúti forgalom sosem látott mértékűre nőtt, ezzel párhuzamosan pedig a balesetek száma is többszörösére ugrott.A megváltozott helyzetre a biztosítók magasabb tarifákkal és olyan új szolgáltatásokkal reagáltak, mint például a baleseti kórházi napi térítés.

Bővebben

Növekedés és fúzió

5.2.1.1._SIGNAL_IDUNA_Park475x275

Az egyes biztosítótársaságok növekedése lényegében folyamatos volt, 1961-ben már az esetleges fúzió is napirendre került a dortmundi HHG és a hamburgi NOVA között, de a tárgyalások nem vezettek eredményre.A hatvanas évek végére lényegében kialakultak a mai SIGNAL IDUNA Csoport közvetlen elődjei, 1964-ben az IDUNA Csoport, 1967-ben pedig a SIGNAL Biztosító Csoport. Mindkét csoport nagy horderejű reklámkampányokat folyatott annak érdekében, hogy az új márkaneveket minél szélesebb tömegekkel ismertessék meg, ehhez az időszakhoz fűződik az IDUNA „Háromszoros szakértő” szlogenje is. Lényegében mindkét társulás külön utakon járt egészen a német újraegyesítésig, illetve az Európai Belső Piac támasztotta új kihívások megjelenéséig. Először mindkét csoport a volt keletnémet területek felé fordult, rövid időn belül a teljes piacot sikerült lefedniük. Ezt követően az 1993-ban létrejövő, 12 EU-ország piacait egyesítő Európai Belső Piac fordította ismét a fúzió felé mindkét csoport érdeklődését, az 1997 áprilisában felújított egyesülési tárgyalások sikeresnek bizonyultak, és 1999-ben a SIGNAL valamint az IDUNA NOVA összeolvadásából megszületett az új biztosító.Napjainkban a német SIGNAL IDUNA 13,5 millió ügyfél szerződését kezeli és Németország 10 legnagyobb pénzügyi konszernje közé tartozik. Mintegy 13 ezer munkatársat foglalkoztat.  A SIGNAL IDUNA konszern a teljes magyar biztosítási piac többszörösének megfelelő, 62 milliárd euró tőkebefektetéssel rendelkezik. A SIGNAL IDUNA névadó szponzora a világ egyik legszebb stadionjának. A 80 ezer főt befogadni képes stadion, a SIGNAL IDUNA Park, Dortmundban található és otthont ad a Borussia Dortmund, többszörös német bajnok futballcsapatnak.

Bővebben

Magyarországi jelenlét

 

signal magyarország 475x

A hazai képviselet még a SIGNAL Csoport első külföldi leányvállalataként jött létre 1993-ban, SIGNAL Biztosító Rt. néven, majd egy cégforma váltást követően a szervezet SIGNAL Biztosító Zrt. lett, 2017 januárjától pedig a biztosító felvette a tulajdonosa és a cégcsoport minden tagja által használt nevet, így 2017-től SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt. néven működik tovább. A társaság mára már több mint 500 ezer vállalati és lakossági ügyféllel rendelkezik idehaza, részvényeinek 100 százaléka a SIGNAL IDUNA Allgemeine Versicherung AG tulajdonában van. A SIGNAL IDUNA 2014 óta stabilan a 10 legnagyobb díjbevételű biztosító között szerepel hazánkban. A biztosító kompozit biztosítóként nyújt teljes körű védelmet, hiszen termékpalettáján az élet- és nyugdíjbiztosításokon át, a lakás és autóbiztosításokig minden biztosítási termék megtalálható. De nemcsak a lakossági ügyfeleknek kínál biztonságot, hanem a KKV szektor számára is innovatív termékeket biztosít. Az egyszerű és gyors ügyfél kommunikáció és precíz ügyfélkiszolgálás eredményeképpen 2015-ben és 2016-ban a SIGNAL IDUNA lett az Év biztosítója szolgáltatás és kárrendezés kategóriában egyaránt. 2017-ben az év Ügyfélbarát Biztosítója címet is elnyerte 2016-ra vonatkozóan. A sikerszéria 2017-ben is folytatódott, hiszen ismét a kárrendezésben ért el társaságunk II. helyezést. 2019-ben pedig mind a kárrendezés, mind a szolgáltatás kategóriában érdemelte ki társaságunk az I. illetve II. helyezést. Stratégiai partnereivel, neves alapkezelőkkel, alkuszszövetségekkel és biztosításközvetítőkkel a piaci lehetőségek bővítésén túl, ügyfelei magas színvonalú kiszolgálására törekszik.

SIGNAL IDUNA - 30 éve egymásért

 

A SIGNAL IDUNA Biztosító immáron három évtizede van jelen Magyarországon. Társaságunk munkatársai a stratégiai partnereinkkel és biztosításközvetítőinkkel a piaci lehetőségek bővítésén túl, magas színvonalú kiszolgálásra törekednek mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek esetében. Tudjuk, hogy a mai változó világban a biztonság még inkább felértékelődött, ezért vállalati értékeinket szem előtt tartva igyekszünk rászolgálni ügyfeleink és partnereink már 30 éve belénk vetett bizalmára. Bízunk benne, hogy a jövőben is egy dinamikusan fejlődő és biztonságot nyújtó vállalatként növekedhetünk tovább!
#30 éve egymásért