Facebook Share Image

Tervezni tudni kell – 5 tipp a gondtalan nyugdíjas évekhez!

Tematikus hírek / Megtakarítás

Ahhoz, hogy kényelmesen, biztonságosan, sőt szórakoztatóan teljenek a nyugdíjas évid, megfelelő pénzügyi alapot kell felépítened magadnak.

nyugdij_web.jpg

Ahhoz, hogy kényelmesen, biztonságosan, sőt szórakoztatóan teljenek a nyugdíjas évid, megfelelő pénzügyi alapot kell felépítened magadnak. Szerencsére ma már számos – adókedvezménnyel is támogatott pénzügyi konstrukció segíthet ebben, többek között a nyugdíjbiztosítások is. Az alábbi hat tanácsot mindenkinek érdemes megfogadnia.

1. A lehető leghamarabb kezdj el megtakarítani!

Az idő neked dolgozik, és ez igaz a nyugdíjbiztosítások esetében is. Minél hamarabb kezdesz el gyűjteni a nyugdíjas éveidre, annál kisebb összeget elegendő havonta félretenned a kívánt nyugdíjkiegészítés eléréséhez. Ha nem hiszed, nézd meg nyugdíjkalkulátorunkat. Ha még csak 20 éves vagy, akkor havi 12 000 forint megtakarítással is 256.197 forintos* nyugdíjkiegészítésre tehetsz szert, azonban 30 évesen ehhez hasonló összeghez (254.456 forint*) már havi 24.000 forintra van szükséged. De ha 18 évesen már havi 20.000 forinttal indulsz, akkor már 473.123 forint havi nyugdíjkiegészítést kaphatsz. Jól hangzik ugye?

2. Ösztönözd pályakezdő gyermekedet is, hogy minél előbb vágjon bele!

Szerencsére ma már egyre tudatosabbak a fiatalok a pénzügyek terén, egyre nagyobb nyitottságot mutatnak az öngondoskodás iránt. Azonban nem biztos, hogy ismerik a megfelelő pénzügyi eszközöket a céljaik eléréséhez. Ha gyermeked már munkába állt, hívd fel figyelmét a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságára. A kezdő fizetéséből persze még nem biztos, hogy meg tud engedni magának egy nyugdíjbiztosítást, de szerencsére a biztosított (aki majd a nyugdíjat kapja) és a szerződő (aki a díjat fizeti) személye eltérhet. Akár az állami adójóváírás összegét is ki tudjátok használni!

3. Figyelj a kockázatokra

A fiatalabb befektetők akár nagyobb kockázatot vállalhatnak befektetéseikkel, míg a nyugdíjhoz közelebb állóknak érdemes konzervatívabbaknak lenniük. Egy biztos, mindig érdemes átgondolni, hogy mennyi kockázatot vagy hajlandó vállalni, és ha tanácsra lenne szükséged a jó döntés meghozatalában, nem szégyen kérdezni.

Szerencsére ezt a feladatot a SIGNAL IDUNA biztosító alapkezelői le is vehetik a válladról. Egy opcionálisan választható szolgáltatással, az Életciklus stratégiával megtakarításaid összetételét (kockázatait és várható nyereségét) hozzáigazítják a hátralévő tartamhoz, így biztosítva a nyugdíjcél megvalósulását. Ráadásul a stratégiaválasztás és a befektetésiegység-áthelyezés ingyenes!

4. Kezdhetsz alacsonyabb összeggel is

Sokan azért nem mernek nyugdíjcélú megtakarítást kezdeni, mert attól tartanak, nem tudják minden hónapban vállalni az adott összeg befizetését. Lehetőség van azonban alacsonyabb díjjal is elkezdeni a megtakarítást, amelyet eseti díjjal kiegészíthetsz, ha lehetőséged van rá. Ráadásul a rendszeres biztosítási díjon felüli eseti díjak befizetése történhet hozzáférhető eseti számlára is, amelynél nem muszáj megvárni a szerződés lejáratát, annál előbb is hozzáférhetsz az ott felhalmozott megtakarításodhoz.

5. Ügyelj az adójóváírásra!

Még mindig sokan megfeledkeznek a nyugdíjbiztosítási adókedvezmény igénybevételéről, ami az adott éves díjbefizetés 20 százaléka. Évi maximum 130 ezer forintos adójóváírást kaphatsz, melyet akkor érhetsz el, ha az adott évben legalább 650 ezer forintot befizetsz a nyugdíjbiztosításodra.

Aki nem fizet SZJA-t, nem jogosult az adójóváírásra, ők többek között például a KATA-s egyéni vállalkozók vagy a GYES-en lévők. Nekik is érdemes nyugdíjbiztosítást kötni, ugyanis ez az egyetlen olyan konstrukció, amelynél a biztosított és a szerződő személye eltérhet. Ha tehát valamelyik családtagodnak van adóköteles jövedelme, fizetheti ő is a nyugdíjbiztosításod, így ki tudjátok használni az állami adójóváírás összegét.

6. Figyelj a bónuszokra!

A legtöbb biztosító bónusz egységek jóváírásával is hozzájárul megtakarításaidhoz, ezzel jutalmazva a nagyobb összegű, vagy a rendkívüli éves befizetéseket, melyek után akár 1-2 százaléknyi prémiumot (tehát egyfajta többletdíjat) is jóváírhatnak a számládon. Emellett számos konstrukció a futamidő alatt levont költségek egy részét szintén visszafizeti bónusz formájában. Nincs ez másként a SIGNAL IDUNA esetében sem, ahol a díjnagyság és díjfizetési mód alapján is jár bónusz, valamint öngondoskodási és hozamjóváírási bónusszal is számolhatunk. Ez nem csak nyugdíj, életbiztosítás is! A nyugdíjcélú befektetésen túl ugyanis további biztosítási szolgáltatásokhoz is hozzájuthatsz, amelyek egy legalább 40 százalékos egészségkárosodás vagy halál esetén jelenthetnek anyagi védelmet. Tehát ha nagy baj történik, a biztosító kifizeti a megtakarításod aktuális értékét, illetve további biztosítási szolgáltatást is nyújthat.

Számos kérdés merül fel az érdeklődőkben a nyugdíjbiztosítással kapcsolatban, mint például Ez bizony egy elég hosszú távú szerződés, mi van, ha nem tudom végig fizetni?” vagy „Mi történik, ha emelik a nyugdíjkorhatárt?”

Ezekre és a további leggyakrabban feltett kérdésekre adta meg a válaszokat a szakértőnk az alábbi linken található cikkünkben: https://www.signal.hu/hu/tematikus-hirek/elso-kezbol-szakertonket-kerdeztuk-a-nyugdijbiztositasrol

*A nyugdíj célú kalkulációval kapcsolatban a következőkre hívjuk fel a figyelmet:A kalkuláció során példaszámítást végeztünk, a bemutatott adatok tájékoztató jellegűek. A táblázatban megjelenített adatok nem minősülnek biztosításközvetítői vagy befektetési tanácsadásnak, sem szerződéskötésre vonatkozó ajánlattételnek, ajánlattételi felhívásnak, sem más egyoldalú kötelezettségvállalásnak.A számítás mindvégig azonos, csak példaként szolgáló hozammal készült, a számítás más hozamot alapul véve is elvégezhető. A példa elméleti jellege miatt a tényleges kifizetés a jelen kalkulátorban szereplő értékektől akár lényegesen is eltérhet, tehát lehet több, de lehet kevesebb is. A példaszámítás azzal a feltételezéssel készült, hogy a szerződő mindvégig igénybe veszi az adókedvezményt.A SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt. tőke vagy hozamgaranciát nem vállal, kivéve azon alapokat, amelyeknél ezt a biztosítási feltételek kifejezetten tartalmazza. Egyes alapok árfolyamkockázatot hordozhatnak, melyre az alap leírása külön figyelemfelhívó módon utal. A termék jellegéből fakadóan a befektetési- és árfolyamkockázatot teljes egészében a szerződő viseli. A biztosításból 10 éven belüli kivét esetén a kivett összegek hozamait kamatadó terheli.
A példaszámítás alapján a megadott paraméterekkel az ügyfél fenti lejárati szolgáltatási összeget kaphatja meg, belépési kortól (a szerződés kezdete a biztosított születésnapjára esik.) és megtakarítási összegtől függően, valamint havi díjfizetési gyakoriságú és átutalással történő díjfizetést, mérsékelt portfóliót, 5%-os éves várható hozamot és 5%-os indexálást feltételezve.
Magyarországon 65 éves korban még várható élettartam átlagosan 16,5 év** (nemenként a nőknél 18,4 év a férfiaknál 14,5 év). Az ügyfél minden hónapban a fenti összeggel tudja növelni a havi nyugdíját, amennyiben a lejáratkor kifizetett szolgáltatási összeget 198 hónap alatt (16,5 év) egyenlő részletekben használja fel (feltételezve, hogy a lejárati összeg lejárati szolgáltatásként kifizetésre került, valamint a fel nem használt rész a 16,5 év alatt nem kerül befektetésre.).
** Forrás: KSH, 65 éves korban még várható élettartam, nemenként 2013

2021.02.26.

SIGNAL IDUNA Nyugdíjprogram